SNPI Blog

Recente Posts

Secundaire arbeidsvoorwaarden in ruil voor aandelen?

Door Laura van Diek | donderdag 5 augustus 2021

Heeft u al eens nagedacht om uw medewerkers op een nieuwe manier aan uw bedrijf te binden? Medewerkersparticipatie leent zich bij uitstek voor het binden, boeien en belonen van medewerkers. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het uitgeven van aandelen, welke vervolgens beschikbaar worden gesteld voor de medewerkers. Vervolgens zijn er verschillende manieren voor medewerkers om deze aandelen te verkrijgen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld aandelen kopen of de werkgever kan ze aan hen schenken. Maar er is nog een derde optie.
Er zijn al met al veel verschillende manieren voor medewerkers om aandelen te verkrijgen. Het mooie van een medewerkersparticipatieplan is dat u heel veel keuzevrijheid heeft om er echt een persoonlijk plan van te maken. Zo ontwerpt u een plan dat écht aansluit bij het karakter van uw bedrijf.

lees meer

Tags: aandeelhouders, aandelenplan, personeelsaandelen, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Hoe word je een droombedrijf voor medewerkers?

Door Laura van Diek | vrijdag 23 juli 2021

De zomervakantie is een mooie gelegenheid om te dromen over de toekomst van uw bedrijf. Het is steeds meer een kunst om dit zo in te richten dat zowel de ondernemer als talentvolle medewerkers ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Goede mensen aantrekken en behouden is steeds moeilijker. Hoe maak je je bedrijf aantrekkelijker voor jonge, ondernemende werknemers? Heeft u wel eens gedacht aan mede-aandeelhouderschap? 

lees meer

Tags: financiële participatie, aandeelhouders, aandelenplan, medewerkeraandeelhouders, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, aandeelhouderschap, eigenaar zijn

Het belang van meer eigenaarschap van medewerkers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 13 juli 2021

Nederland moet zorgen voor een beter klimaat voor eigenaarschap van medewerkers

Het concept van medewerkers mede-eigenaar maken in de onderneming  waar zij werken bestaat al heel lang. In Nederland is dit onderwerp nog steeds niet gemeengoed en dat terwijl er al meer dan 50 jaar onderzoek naar is gedaan en al die onderzoeken laten zien dat brede medewerkersparticipatie via aandelen of certificaten van aandelen veel voordelen geeft. 

De vele onderzoeken laten zien dat mede-eigenaarschap van medewerkers veel positieve effecten opleveren. Wat gek is dat wij in Nederland dit niet stimuleren met een goed klimaat voor eigenaarschap. 

Nederland is een van de weinige landen waar eigenaarschap van medewerkers zelfs moeilijk wordt gemaakt. Een gemiste kans!

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, mede-eigenaarschap, Tweede Kamer

Tijd voor meer fiscale voordelen voor aandeelhouderschap van medewerkers!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 25 juni 2021

Nederland loopt achter!

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer heeft op 31 mei jl. aan de Tweede Kamer een brief gestuurd met het rapport over het onderzoek in verschillende landen naar aandelenopties. Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer.

De staatsecretaris heeft geconstateerd dat in de landen om ons heen fiscaliteiten zijn voor aandelenopties en stelt voor om een fiscaliteit voor opties op te nemen in het Belastingplan van 2022.

Maar waarom alleen voor aandelenopties? Nederland loopt al jaren achter ten opzichte van de landen om ons heen en de wereld.

lees meer

Tags: opties, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, mede-eigenaarschap, Tweede Kamer

Opties op aandelen - vaak geen goede optie

Door Laura van Diek | donderdag 27 mei 2021

In Nederland zijn er verschillende manieren om medewerkers te binden, boeien en te belonen in uw onderneming. Het uitgeven van opties op aandelen is hier een manier voor. Om medewerkers te betrekken bij de onderneming krijgen ondernemers vaak het advies om te kiezen voor opties. In sommige gevallen is het werken met opties een goede manier om medewerkers te binden, boeien of te belonen. Is het werken met opties in uw geval wel zo’n goede optie of kunt u beter kiezen voor een andere manier van medewerkersparticipatie?

lees meer

Tags: opties, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, mede-eigenaarschap

Gezocht jurist voor onze flexibele schil

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 26 mei 2021

SNPI begeleidt veel bedrijven bij het inrichten van participatieplannen. Omdat het aantal bedrijven dat dit wil toeneemt, zoeken wij een flexibele jurist die ons team af en toe kan bijstaan.

SNPI helpt bedrijven bij het maken van keuzes, het inrichten van de gekozen blauwdruk en het uitrollen binnen de onderneming voor participatieplannen met certificaten van aandelen en aandelen. Veel doet het team van SNPI zelf, maar wij vinden het belangrijk dat de klant de beste dienstverlening krijgt en dat betekent dat wij voor een aantal trajecten graag een externe jurist toevoegen. 

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Overweeg eens om aandelen over te dragen aan uw personeel!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 18 mei 2021

Als ondernemer ben je 24/7 bezig met je bedrijf. Je zoekt altijd goede medewerkers en bent continu op zoek naar kansen om de onderneming te ontwikkelen en laten groeien. 

De coronacrisis biedt wellicht nieuwe kansen of werpt mogelijk extra drempels en uitdagingen op. Hoe behoud je de goede mensen en creëer je een flexibele organisatie? Iedereen werkt vanuit huis. Hoe zorg je dat iedereen de juiste focus heeft en betrokken is bij de onderneming?

Een hele verantwoordelijkheid en altijd hard werken voor de ondernemer. Misschien tijd om meer te delen. Is het wellicht een idee om medewerkers mede-eigenaar te maken? Heb je die optie wel eens overwogen? 

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Aandelen overdragen aan het personeel - hoe doe je dat?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 13 april 2021

Van alle ondernemers die ik spreek, denkt praktisch iedereen een keer aan het overdragen van de aandelen. Sommigen pas als het pensioen nadert en anderen zodra het bedrijf stabiel en gezond is en op eigen benen zou kunnen staan.

Aan wie je aandelen zou kunnen overdragen is altijd een hele belangrijke eerste vraag. Klopt er iemand op de deur dan is het makkelijk. Je kan de aandelen aan een externe partij verkopen en je maakt samen afspraken over de exit.

Maar het kan ook zo zijn dat een medewerker vraagt of hij/zij aandelen mag kopen. Wellicht heb je deze mogelijkheid nog niet eerder gehoord of gezien. Gelukkig komt het steeds vaker voor in Nederland dat de medewerkers in beeld komen om de aandelen te kopen.

Helaas loopt Nederland achter ten opzichte van landen om ons heen. Onze overheid kent geen model voor medewerkersparticipatie en bijbehorende fiscale voordelen.

Maar dat betekent niet dat het niet kan. Onze eigen ervaring is dat aandelen verkopen aan de medewerkers niet lastiger is dan verkoop aan een derde partij. Het is wel anders. En het biedt andere mogelijkheden.

Hoe werkt dit precies?

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Handelsdagen komen er weer aan

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 30 maart 2021

Bij beursgenoteerde bedrijven is het de beurs, die de prijs van het aandeel bepaalt. Is er meer vraag naar het aandeel, dan stijgt de koers en vice versa. Medewerkers kunnen moeilijk invloed uitoefenen op de prijs van een aandeel. 

Bij niet-beursgenoteerde bedrijven gaat het bepalen van de koers anders en kunnen medewerkers veel meer invloed uitoefenen op de resultaten.

Hoe werkt dit precies?

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Corona actie SNPI extra korting op advies

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 17 maart 2021

De interesse voor het invoeren van een participatieplan voor de medewerkers is nog nooit zo groot geweest als in deze coronaperiode. Met onze speciale actie maken we het extra gemakkelijk om een plan in te voeren.

Ondernemers realiseren zich in deze tijd alleen maar meer dat je als organisatie enorm afhankelijk bent van de medewerkers. Hoe flexibel zijn je medewerkers in deze rare tijd? Hebben zij dezelfde mentaliteit als jij, de ondernemer? Zijn de medewerkers bereid om zich aan te passen, om te schakelen en andere dingen te doen, zodat het bedrijf door kan gaan en kan blijven bestaan? 

De coronaperiode is een ultieme test voor veel bedrijven. Niet alle bedrijven hebben deze stresstest goed doorstaan. Er zijn ook bedrijven die het moeilijk hebben, ook al hoefden ze niet de deuren te sluiten door overheidsmaatregelen. 

lees meer

Tags: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Commissie Borstlap en regulering van arbeid - krapte op de arbeidsmarkt (3)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 27 juni 2019

Vorige week werd de discussienota van de commissie Regulering van werk gepresenteerd. Een belangrijke constatering is dat er in Nederland geen gelijk speelveld is voor alle werkenden. Het aantal ZZP'ers neemt jaarlijks toe.
Wist u dat bedrijven met een bedrijfsbrede aandelenparticipatie van medewerkers veel vaste banen bieden en veel aandacht en tijd besteden aan hun HR-beleid. Een aanknopingspunt voor balans.

lees meer

Tags: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Voorspoed delen met medewerkers - krapte op de arbeidsmarkt (2)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 19 juni 2019

Premier Rutte roept de grote bedrijven op om alle medewerkers te laten delen in de huidige voorspoed en niet alleen de top en de aandeelhouders.

lees meer

Tags: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Medewerkers binden en boeien - krapte op de arbeidsmarkt (1)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 13 juni 2019
Als groeiend MKB-bedrijf zoekt u steeds naar manieren om goede medewerkers te binden en te boeien. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen goede, hoger opgeleide mensen zijn moeilijk te vinden, maar ook vakmensen. Heeft u wel eens gedacht aan de mogelijkheid om uw medewerkers mede-aandeelhouder te maken?
lees meer

Tags: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Aandelen in ruil voor salaris

Door Karen Ubachs | dinsdag 28 mei 2019

Aandelen in ruil voor salaris wordt aantrekkelijker

Eindelijk een goed bericht over aandelenplannen vanuit de overheid! De overheid gaat aandelen in ruil voor salaris aantrekkelijker maken. Nederland kent nu geen enkele voordelen voor aandelenplannen. Andere landen in de wereld wel. Zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
In Sillicon Valley is het bijvoorbeeld voor start-ups niet de vraag óf ze iets aan financiële participatie doen, maar wat ze gaan doen.
100% van de start-ups in Sillicon Valley doet aan financiële medewerkersparticipatie.
Nu Nederland nog! Lees er hier meer over.

lees meer

Tags: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Hoe lang duurt het begeleidingstraject?

Door Karen Ubachs | donderdag 2 mei 2019

Een van de meest gehoorde vragen die wij aan tafel krijgen is: Hoe lang duurt een traject van implementeren van een participatieplan? En wanneer kan je het beste van start gaan met een implementatietraject?

Een implementatietraject bestaat uit een aantal stappen en er zijn verschillende disciplines nodig voor het realiseren van een participatieplan. Een traject van invoering duurt in de regel een maand of zes en vaak nog wel langer. Dat alles bij elkaar betekent niet dat een participatieplan zelf heel complex is. Dat hoeft helemaal niet. Een plan met aandelen of certificaten van aandelen lijkt vaak ingewikkelder dan het is.

lees meer

Tags: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs