SNPI Blog

Secundaire arbeidsvoorwaarden in ruil voor aandelen?

Door Laura van Diek | donderdag 5 augustus 2021

Heeft u al eens nagedacht om uw medewerkers op een nieuwe manier aan uw bedrijf te binden? Medewerkersparticipatie leent zich bij uitstek voor het binden, boeien en belonen van medewerkers. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het uitgeven van aandelen, welke vervolgens beschikbaar worden gesteld voor de medewerkers. Vervolgens zijn er verschillende manieren voor medewerkers om deze aandelen te verkrijgen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld aandelen kopen of de werkgever kan ze aan hen schenken. Maar er is nog een derde optie.
Er zijn al met al veel verschillende manieren voor medewerkers om aandelen te verkrijgen. Het mooie van een medewerkersparticipatieplan is dat u heel veel keuzevrijheid heeft om er echt een persoonlijk plan van te maken. Zo ontwerpt u een plan dat écht aansluit bij het karakter van uw bedrijf.

Schenken of kopen?

Zo heeft u de keuze om aandelen aan uw medewerkers te schenken of om uw medewerkers aandelen te laten kopen. Een voordeel van het laten kopen van aandelen door medewerkers is dat medewerkers zich bewuster worden van het aandeelhouderschap en dat hiermee het gevoel van mede-eigenaarschap wordt vergroot. Een voordeel van het schenken van aandelen aan medewerkers, is dat medewerkers geen geld hoeven te betalen en dat zij door de schenking wellicht nieuwsgierig kunnen worden naar de participatieregeling. Een combinatie van deze twee mogelijkheden is ook mogelijk en SNPI ziet dat dit in de praktijk het meest gunstige effect heeft.

Overtollige vakantiedagen opgespaard?

Een derde variant voor het verkrijgen van aandelen is het inwisselen van bepaalde secundaire arbeidsvoorwaarden voor aandelen. Zo kunt u in uw participatieregeling opnemen dat medewerkers hun boventallige vakantiedagen kunnen inwisselen voor aandelen. Dat is juist nu actueel. Door corona hebben de medewerkers van sommige bedrijven in 2020 vakantiedagen opgespaard. Ook dit jaar is de twijfel over wel en niet op vakantie gaan groot, nu de vakantiebestemmingen elk moment van code ‘groen’ naar code ‘oranje’ en code ‘rood’ kunnen springen en het toelatingsbeleid voor toeristen behoorlijk ingewikkeld kan zijn.
Intussen wilt u misschien na de zomer weer op volle kracht vooruit. De mogelijkheid, voor wie dat wil en zich ontspannen genoeg voelt, om overtollige vakantiedagen in te wisselen voor aandelen is misschien nu extra aantrekkelijk.

Goed afwegen en helder communiceren

Hierbij is het wel van belang om goed te kijken naar de waarde van de aandelen versus de waarde van de vakantiedagen. Ook voor degenen die dit niet (kunnen) kiezen moet het een redelijke ruil zijn. Het is belangrijk om dit duidelijk, liefst vooraf te communiceren. Leg de afspraken vast in een document, bij voorkeur het Participatiereglement en Regeling Jaarlijkse Ronde. Vooral om discussies in de toekomst te voorkomen.

Meer toepassingen?

Kijk niet alleen naar de situatie dit jaar. Zijn er nog meer voorbeelden te bedenken waarbij medewerkers aandelen kunnen verkrijgen via secundaire arbeidsvoorwaarden? Zo kan er bijvoorbeeld een afspraak worden gemaakt, waarbij medewerkers die zich minder vaak ziekmelden dan het gemiddelde aantal ziekmeldingen, worden beloond met een aandeel in het bedrijf. Ook overuren die de medewerkers hebben gemaakt zouden kunnen worden ingezet om een aandeel te verkrijgen. Wij denken hierbij graag met u mee!

Het blijft een keuze van de medewerker

Het is natuurlijk per persoon verschillend waar de voorkeur naar uitgaat. Het is dan ook belangrijk om elke medewerker zelf te laten beslissen of en welke secundaire arbeidsvoorwaarden deze wil inwisselen voor aandelen. Het is in elk geval de moeite waard om deze mogelijkheid mee te nemen en te overwegen. Het beste is om dit te doen vanaf het begin van de introductie van een medewerkersparticipatieplan. Wanneer er elk jaar ingrijpende veranderingen in een medewerkersparticipatieplan worden doorgevoerd, kan dit leiden tot onrust in de onderneming.

SNPI openingstijden vakantieperiode

Over vakantie gesproken, SNPI is gesloten van 9 tot en met 20 augustus 2021. Wat u en uw medewerkers ook kiezen, vakantiedagen of aandelen, wij wensen u alvast een hele fijne vakantie en wij zijn u weer graag van dienst na onze vakantie!

Hulp nodig? 

Wij zien veel ondernemers worstelen met het maken van de keuzes bij het belonen en betrekken van medewerkers. Ziet u er wel iets in om medewerkers mede-eigenaar te maken? Wij helpen u dan graag verder!

Kennismakingsgesprek inplannen

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en ondersteunt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.
Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven met medewerkersparticipatie en hanteren zoveel mogelijk vaste bedragen voor onze dienstverlening. Heeft u nog geen regeling, maar denkt u er wel over? Nu is een goed moment om te starten met een eigen participatieplan.

New call-to-action

 

Topics: aandeelhouders, aandelenplan, personeelsaandelen, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs