SNPI Blog

Hoe word je een droombedrijf voor medewerkers?

Door Laura van Diek | vrijdag 23 juli 2021

De zomervakantie is een mooie gelegenheid om te dromen over de toekomst van uw bedrijf. Het is steeds meer een kunst om dit zo in te richten dat zowel de ondernemer als talentvolle medewerkers ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Goede mensen aantrekken en behouden is steeds moeilijker. Hoe maak je je bedrijf aantrekkelijker voor jonge, ondernemende werknemers? Heeft u wel eens gedacht aan mede-aandeelhouderschap? 

Uit onderzoek is gebleken dat het mede-eigenaar maken van medewerkers voor veel voordelen kan zorgen. Niet alleen voor de medewerkers, maar zeker ook voor de ondernemers. Voor medewerkers is het belangrijk dat zij geprikkeld en geboeid blijven en dat zij doorgroeimogelijkheden hebben binnen het bedrijf waar zij werken. Door medewerkers mede-aandeelhouder te maken van uw bedrijf wordt een stukje ondernemerschap aangewakkerd. Ook voor medewerkers die in de toekomst wellicht een gedeelte van het bedrijf willen overnemen, is medewerkersparticipatie een goed instrument om hier alvast een begin mee te maken. Daarnaast is medewerkersparticipatie een goed instrument om uw medewerkers financieel te belonen, voor de getoonde inzet. In het boek ’Iedereen aandeelhouder’ staat uitgebreid beschreven welke voordelen dit nog meer met zich mee kan brengen.Bestel het boek

Van medewerkers naar mede-eigenaren

Er zijn veel verschillende manieren om iedereen in het bedrijf aandeelhouder te maken. Het mede-eigenaar maken van medewerkers is een vorm van medewerkersparticipatie. Het mooie van een medewerkersparticipatieplan is dat u heel veel keuzevrijheid heeft om er echt een persoonlijk plan van te maken. Zo ontwerpt u een plan dat écht aansluit bij het karakter van uw bedrijf.

Aandelen of certificaten van aandelen

De meest voorkomende manieren om medewerkers mede-eigenaar te maken van uw onderneming zijn het uitgeven van certificaten van aandelen of het direct beschikbaar stellen van aandelen. Het uitgeven van certificaten van aandelen vraagt het oprichten van een STAK (een stichting), die verantwoordelijk is voor het beheer van de certificaten van de aandelen en voor het faciliteren van de onderlinge handel in certificaten. Omdat het STAK-bestuur het bijbehorende stemrecht van alle gecertificeerde aandelen uitoefent in de aandeelhoudersvergadering, zal de STAK de certificaathouders raadplegen. Voordelen van deze vorm zijn dat het stemrecht wordt gebundeld en dat het onderling overdragen van certificaten niet via de notaris hoeft, maar geregeld kan worden met een onderhandse akte.

Bij het uitgeven van directe aandelen aan de medewerkers zal telkens de gang naar de notaris gemaakt moeten worden bij een overdracht van de aandelen. Op den duur kan dit meer kosten met zich meebrengen.

Toch hangt het van uw bedrijf en uw doelen af welke variant het beste past. SNPI kan u begeleiden bij het maken van deze keuzes. Doordat wij al vele bedrijven hebben geholpen met het implementeren van een medewerkersparticipatieplan kunnen wij u uitstekend adviseren en beoordelen of uw ideeën ook daadwerkelijk aansluiten bij het resultaat dat u wil bereiken.

Andere vormen van participatie

Er bestaan uiteraard ook andere mogelijkheden om uw medewerkers te belonen, te binden en te boeien aan uw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een optieregeling, winstdelingsregeling, SAR’s enzovoorts.

Hoe start ik met een medewerkersparticipatieplan?

De zomer van 2021 is een uitstekend moment om te beginnen met het medewerkersparticipatieplan. Wij adviseren u het boek ‘Iedereen aandeelhouder’ er eens bij te pakken. Hierin staan alle basisregels voor het maken van een medewerkersparticipatieplan. Hierna kunnen wij een gratis eerste adviesgesprek met u plannen. Dit kan zowel op locatie of via Teams. Tijdens dit gesprek kunnen wij samen met u kijken waar u behoefte aan heeft. Wij kunnen dan een planning met u maken met betrekking tot de implementatietermijn van het plan.

Wij begrijpen dat ondernemers het hele jaar door druk zijn met ondernemen. Er is nooit tijd ‘over’. Daarom denken wij dat het juist in de zomer een goede tijd is om u verder te verdiepen in medewerkersparticipatie.

Hulp nodig?

Wij zien veel ondernemers worstelen met het maken van de keuzes bij het belonen en betrekken van medewerkers. Ziet u er wel iets in om medewerkers mede-eigenaar te maken? Wij helpen u dan graag verder!

Kennismakingsgesprek inplannen

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en ondersteunt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven met medewerkersparticipatie en hanteren zoveel mogelijk vaste bedragen voor onze dienstverlening. Heeft u nog geen regeling, maar denkt u er wel over? Nu is een goed moment om te starten met een eigen participatieplan.

 

New call-to-action

Topics: financiële participatie, aandeelhouders, aandelenplan, medewerkeraandeelhouders, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, aandeelhouderschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs