SNPI Blog

Aandelen overdragen aan het personeel - hoe doe je dat?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 13 april 2021

Van alle ondernemers die ik spreek, denkt praktisch iedereen een keer aan het overdragen van de aandelen. Sommigen pas als het pensioen nadert en anderen zodra het bedrijf stabiel en gezond is en op eigen benen zou kunnen staan.

Aan wie je aandelen zou kunnen overdragen is altijd een hele belangrijke eerste vraag. Klopt er iemand op de deur dan is het makkelijk. Je kan de aandelen aan een externe partij verkopen en je maakt samen afspraken over de exit.

Maar het kan ook zo zijn dat een medewerker vraagt of hij/zij aandelen mag kopen. Wellicht heb je deze mogelijkheid nog niet eerder gehoord of gezien. Gelukkig komt het steeds vaker voor in Nederland dat de medewerkers in beeld komen om de aandelen te kopen.

Helaas loopt Nederland achter ten opzichte van landen om ons heen. Onze overheid kent geen model voor medewerkersparticipatie en bijbehorende fiscale voordelen.

Maar dat betekent niet dat het niet kan. Onze eigen ervaring is dat aandelen verkopen aan de medewerkers niet lastiger is dan verkoop aan een derde partij. Het is wel anders. En het biedt andere mogelijkheden.

Hoe werkt dit precies?

Uitgangspunten helder

Wat is het doel en op welke termijn? Is het doel op korte termijn alles verkopen en met pensioen gaan. Of wil je de medewerkers laten participeren en continuïteit van de onderneming gaan organiseren, eventueel nog steeds in combinatie met na verloop van tijd rustig uit het bedrijf stappen. 

Is het helemaal niet de bedoeling om uit het bedrijf te stappen, maar wil je wel alle goede mensen binden en belonen om zo een bedrijf te creëren dat minder afhankelijk is van de DGA en samen de groei en waardestijging delen. 

Of zie je het als jouw uitdaging om een cultuur van samenwerken te creëren en een participatieve organisatie te bouwen, waarbij iedereen een stukje mede-eigenaar is en iedereen meeprofiteert van de winst en groei van het bedrijf. Een bedrijf waar zelfsturing en eigen verantwoordelijkheden belangrijk zijn? 

Of wil je vooral vrijheid voor jezelf als ondernemer creëren door ervoor te zorgen dat jouw onderneming prima zonder jou kan, zodat jij je handen vrij hebt om ook andere projecten op te pakken? 

Alles is mogelijk met aandelen of certificaten van aandelen. Als je echt jezelf de ruimte wilt geven om uit het bedrijf te kunnen stappen, dan kan dat alleen als je een grote groep medewerkers mede-eigenaar maakt en alvast een deel van de aandelen overdraagt. Wat je met het tweede deel van de aandelen doet is dan een beslissing voor later. 

Stappenplan

Het begint met een goed stappenplan en een beetje voorbereiding. belangrijk voor een DGA is na te denken over de wensen bij een regeling. Daarna volgt de rest vanzelf. Je zet de volgende stappen - of je nou maar één medewerker aandeelhouder maakt of jouw versie van een Semco-onderneming gaat bouwen:

1. Doelstellingen bepalen voor de overdracht van de aandelen;
2. Soort participatie kiezen (aandelen, certificaten, winstdeling of een combinatie);
3. Hoeveel van de aandelen worden overgedragen?;
4. Wie gaan de aandelen overnemen?;
5. Waardering van de aandelen door specialist (NIRV);
6. Opstellen overeenkomsten en spelregels;
7. Informatie en communicatie: met de geïnteresseerden om tafel en plannen duidelijk toelichten (wie doen mee, wat worden de afspraken, hoe kunnen de medewerkers hun deelname financieren);
8. Notarieel alles laten vastleggen;
9. Overdracht van de aandelen; 
10. en dan begint het pas echt...
11. Ook op de werkvloer moet duidelijk wat te merken zijn. De mede-aandeelhouders gaan een belangrijkere rol spelen. De DGA doet een stapje terug in de organisatie en anderen nemen deze rol over. 

Hulp nodig? 

Wij zien veel ondernemers worstelen met het maken van de keuzes bij de verschillende stappen. Wil je graag als DGA een plan maken om uit de onderneming te stappen en zie je er wel iets in om medewerkers mede-eigenaar te maken? Wij helpen je dan graag verder!

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en ondersteunt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl

Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven met medewerkersparticipatie en hanteren zoveel mogelijk vaste bedragen voor onze dienstverlening. Heb je nog geen regeling, maar denk je er wel over? Nu is een goed moment om te starten met een eigen participatieplan. 

New call-to-action

 

Topics: financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs