SNPI Blog

Medewerkers binden en boeien - krapte op de arbeidsmarkt (1)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 13 juni 2019
Als groeiend MKB-bedrijf zoekt u steeds naar manieren om goede medewerkers te binden en te boeien. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen goede, hoger opgeleide mensen zijn moeilijk te vinden, maar ook vakmensen. Heeft u wel eens gedacht aan de mogelijkheid om uw medewerkers mede-aandeelhouder te maken?

Goede medewerkers zijn belangrijk

Als ondernemer kijkt u vooruit en zoekt u naar continuïteit en wellicht ook groei van uw organisatie. Voor uw organisatie zijn goede medewerkers erg belangrijk. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt moet u zuinig zijn op uw medewerkers. Als goede werkgever biedt u een marktconform salaris en eventueel nog een beetje meer en heeft u goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor uw medewerkers.

Maar wat kunt u dan nog meer doen om uw medewerkers te binden en te boeien?

Heeft u wel eens nagedacht over medewerkersaandeelhouderschap? Nodig uw  medewerkers uit om mede-aandeelhouder te worden van uw onderneming en nodig ze uit om zich niet alleen als mede-eigenaar te gedragen, maar ook te zijn en geniet samen van de goede tijden in de vorm van dividend en aandeelhouderswaarde. Toon ondernemerslef, en nodig alle medewerkers uit.

Wist u dat bedrijven die een bedrijfsbrede aandelenparticipatie durven toe te passen het significant beter doen dan bedrijven zonder een brede regeling? Uit een onderzoek van Poutsma en Kaarsemaker blijkt dat medewerkers-aandeelhouders zich anders gaan gedragen. Ze worden intrinsiek gemotiveerd door puur het zijn van aandeelhouder/mede-eigenaar en extrinsiek gemotiveerd doordat de aandelen in goede tijden een bonus, cq. rendement opleveren. Ten slotte gaan zij zich meer verbonden voelen met de onderneming en worden de belangen van de ondernemer ook hun belangen. 

Hoe kom je tot een goede beslissing?

De beslissing om uw medewerkers mede-aandeelhouder te maken is geen eenvoudige. Dat snappen wij bij SNPI maar al te goed. SNPI begeleidt jaarlijks tientallen bedrijven met het oriënteren op het onderwerp medewerkersparticipatie of  het ontwerpen en invoeren van een participatieplan.

Boek "Iedereen aandeelhouder"

Om u te helpen u eens goed te oriënteren op het onderwerp heb ik het boek "Iedereen aandeelhouder" geschreven. Het boek geeft u een mooi overzicht van alle mogelijkheden, de verschillen en geeft u een goed overzicht van de keuzes die er zijn. Na het lezen van dit boek, kunt u een weloverwogen besluit nemen en weet u of bedrijfsbrede aandeelhouderschap bij u als DGA en bij uw bedrijf en medewerkers gaat passen.

SNPI is dit jaar jarig en bestaat 25 jaar. Als jaaractie bieden wij het boek ‘Iedereen aandeelhouder’ nu aan voor 25 euro en ontvangt u een tweede exemplaar cadeau

Bestel het boek

SNPI is hét kenniscentrum voor medewerkersparticipatie. Wilt u met ons kennismaken? Vraag een gratis kennismakinggesprek aan en kom bij ons langs.

 

Topics: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs