SNPI Blog

Recente Posts

STAK – starten met een STAK? (Deel 2)

Door Laura van Diek | donderdag 19 augustus 2021

In de blog van SNPI van vorige week hebben wij meer verteld over de Stichting Administratie Kantoor, oftewel: de ‘STAK’. Nu u weet wat een STAK is, vertellen we graag welke stappen er genomen moeten worden naar de invoering. Wat komt er kijken bij het oprichten van een STAK? Welke documenten komen bij de inregeling van een participatieregeling met certificaten van aandelen aan de orde? En wat houden deze documenten eigenlijk in?
Dit zijn allemaal vragen die SNPI vaak terug ziet komen. Doe dit liever niet alleen en schakel een expert in bij de te nemen stappen. Een goed begin is het halve werk! Helemaal als het gaat om bredere eigenaarschap van de medewerkers.

lees meer

Tags: financiële participatie, STAK, financiële medewerkersparticipatie, werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie

Stichting Administratie Kantoor, wat is een STAK eigenlijk? (Deel 1)

Door Laura van Diek | donderdag 12 augustus 2021

Wanneer u zich verdiept in het mede-eigenaar maken van uw medewerkers komt u vroeg of laat de term ‘Stichting Administratie Kantoor’ oftewel ‘STAK’ tegen. Een STAK is een stichting welke het beheer van de certificaten van aandelen heeft. Wanneer er gekozen wordt voor een participatieplan voor de medewerkers door middel van het certificeren van aandelen, is het noodzakelijk om een STAK op te laten richten bij de notaris. Welke gevolgen heeft dit voor het plan om medewerkers mede-eigenaar te maken door het beschikbaar te stellen van certificaten van aandelen voor medewerkers?

lees meer

Tags: financiële participatie, STAK, aandelenplan, financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, belonen, medewerkersparticipatie

Alle voordelen van een STAK op een rij

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 5 februari 2020

De meest gekozen constructie om medewerkers mede-eigenaar te maken in de onderneming waar zij werken is via een STAK en certificaten van aandelen.

Wat zijn de verschillen tussen aandelen, stemrechtloze aandelen en certificaten van aandelen.

Wat is een STAK en waarom werken certificaten van aandelen mooi voor medewerkersparticipatie?

lees meer

Tags: STAK, aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

De STAK voor medewerkersparticipatie

Door Karen Ubachs | donderdag 24 januari 2019

Een Stichting Administratiekantoor, beter bekend als STAK, is bij het grote publiek vooral bekend als een mogelijkheid voor bedrijven om zich te beschermen tegen een vijandige overname. Minder bekend is de STAK voor medewerkersparticipatie.

lees meer

Tags: STAK, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

14.900 nieuwe mede-eigenaren voor Lush

Door Anne Veenman | donderdag 29 maart 2018

Vrijdag maakte Lush bekend dat alle medewerkers mede-eigenaar worden van de onderneming. Dit betekent dat er 14.900 nieuwe aandeelhouders bij zijn, meldt het Twitteraccount van Lush Nederland. Maar zijn ze echt aandeelhouders? En wat hebben ze nu precies te zeggen? Vandaag gebruiken we de nieuwe casus van Lush om een term uit te leggen die naar Nederland over is gewaaid: Employee Benefit Trust (EBT).

lees meer

Tags: STAK, financiele werknemersparticipatie

Wat is een STAK?

Door Anne Veenman | vrijdag 23 maart 2018

Aandeelhouderschap door medewerkers kent twee basismodellen. Het personeel heeft aandelen in handen of certificaten van aandelen. De meest voorkomende vorm voor het laten participeren van werknemers in Nederland is via certificaten van aandelen. Wie deze vorm kiest, krijgt automatisch te maken met een STAK. Een STAK, Stichting Administratie Kantoor, is formeel nodig om via het bestuur van deze stichting het aandeelhouderschap in de aandeelhoudersvergadering uit te oefenen en om de certificaten te beheren. De STAK is te zien als een tussenpersoon tussen personeel en organisatie. Er is een grote mate van vrijheid in het invullen van de STAK.

lees meer

Tags: STAK, financiele werknemersparticipatie

Doe- het- samen is ook bij een participatieplan de beste methode

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 7 april 2015

Ook al ben je een hele goede ondernemer, dan betekent dat niet automatisch dat je goed bent in het meekrijgen en enthousiasmeren van medewerkers voor een financieel participatieplan. En dat is dan nog een van de schijnbaar gemakkelijkste aspecten van financiële participatie.

lees meer

Tags: STAK

Hoe blijft uw onderneming jong?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 16 maart 2015

Afgelopen maandag ging ik met mijn oudste dochter van 8 naar het concert van Katy Perry in Amsterdam. Voor haar was het de eerste keer dat zij bij een concert was. De kaartjes had ze al sinds september – gekregen voor haar verjaardag. Voor iemand van 8 duurt een half jaar een eeuwigheid. Haar lange wachten werd beloond met een topavond. 

lees meer

Tags: financiële participatie, STAK, DGA

Is uw participatieplan crisisbestendig? (deel V)

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 28 augustus 2014

Wat maakt een participatieplan crisisbestendig? Deze week – als laatste component, maar zeker niet de onbelangrijkste – communicatie.  Dan gaat het over communicatie met werknemers over het plan, maar ook over communicatie met medewerkers als aandeelhouders.

lees meer

Tags: STAK

Financiële medewerkersparticipatie is haalbaar voor diverse ondernemingen

Door Jeanne Hoogers | woensdag 12 maart 2014

Deze week presenteert het SNPI (Stichting Nederlands Participatie Instituut) de uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar financiële werknemersparticipatie. Zonder op de uitkomsten vooruit te willen lopen, durf ik te stellen dat medewerkersparticipatie niet alleen haalbaar is voor beursgenoteerde ondernemingen. Met de informatie en hulp is het laten participeren van medewerkers in het MKB heel goed mogelijk.

lees meer

Tags: STAK

Winstdeling, aandelen en meer..

Door Jeanne Hoogers | dinsdag 25 februari 2014

Op donderdag 13 maart 2014 organiseert SNPI in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam het congres ‘Delen is het nieuwe ondernemen’. Op dit congres worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. In deze blog wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht, namelijk dat veel werknemers maar ook werkgevers niet weten wat financiële participatie is.

lees meer

Tags: financiële participatie, STAK

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs