SNPI Blog

Financiële medewerkersparticipatie is haalbaar voor diverse ondernemingen

Door Jeanne Hoogers | woensdag 12 maart 2014

Deze week presenteert het SNPI (Stichting Nederlands Participatie Instituut) de uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar financiële werknemersparticipatie. Zonder op de uitkomsten vooruit te willen lopen, durf ik te stellen dat medewerkersparticipatie niet alleen haalbaar is voor beursgenoteerde ondernemingen. Met de informatie en hulp is het laten participeren van medewerkers in het MKB heel goed mogelijk.

DOOR RUTGER GEVERS DEYNOOT

In Nederland wint het financieel laten participeren van medewerkers langzaam terrein. Toch zijn de voordelen van medewerkersparticipatie nog relatief onbekend, terwijl diverse wetenschappelijke onderzoeken dit aantonen. Ondernemers hebben soms koud watervrees om überhaupt over een plan na te denken, zij denken direct zeggenschap af te moeten staan en denken daarnaast dat er hoge kosten verbonden zijn aan het opzetten van een participatieplan. Medewerkers laten participeren hoeft echter niet complex of duur te zijn. Bezint eer ge begint is in dit geval ook een wijs motto.

Indien u nadenkt over financiële participatie, is het goed om het doel daarvan helder voor ogen te krijgen. Wilt u medewerkers belonen, wilt u ze laten investeren of gaat het om binden en motiveren? Medewerkers laten investeren kan bijvoorbeeld een mooi alternatief zijn voor een bankfinanciering of het laten investeren door derden. Daarnaast is het van groot belang om u af te vragen of u de medewerkers wilt laten delen in de doelstellingen en de cijfers van de organisatie. M.a.w. laat u ze echt “participeren” in het reilen en zeilen van de onderneming voordat ze financieel mogen participeren? Hiermee vergroot u het begrip en de betrokkenheid. Er is zelfs een levensechte sport bedacht om dit voor elkaar te krijgen; The Great Game of Business, oftewel de sport van het ondernemen.

Als het doel eenmaal helder is, komen de voorwaarden. Denk aan zaken als:
- Wie mogen deelnemen aan het plan en waarom?
- Krijgen de medewerkers naast economisch eigendom ook juridisch eigendom?
- Hoe wordt de koers jaarlijks vastgesteld?
- Koopt de onderneming of STAK aandelen of certificaten in als het aanbod groter is dan de vraag?
- Is er een speciale insiders regeling?
- Hoe vaak is er een handelsronde?
- Wie gaat het plan administreren?
- Is er een jaarlijkse dividenduitkering?
- Wat gebeurt er met de stukken van een vertrekkende medewerker, zeker als hij of zij naar een concurrent vertrekt?
- Etc.

Er zijn ondernemingen die een plan zeer complex maken en waarbij fiscale “trucs” soms meer leidend lijken dan de doelstelling(en) van het plan. Dit is echter absoluut niet nodig om een plan te laten slagen. Sterker nog; “simpele” plannen werken vaak het best, doordat iedereen in de organisatie het plan begrijpt.  Afhankelijk van het doel en de omvang van het plan is het inschakelen van enkele adviseurs aan te raden, denk daarbij aan een beloningsspecialist, een jurist, een accountant en eventueel een administrateur. Kennisdeling kan ook veel inzicht geven, bijvoorbeeld via SNPI.

Motivatie, binding en beloning zijn veel genoemde begrippen als het om medewerkersparticipatie gaat. Als u daarbij de woorden “eenvoud en communicatie” in het achterhoofd houdt, is medewerkersparticipatie voor het MKB ook binnen handbereik en tegen acceptabele kosten. Creëer het “clubgevoel”, vergroot de betrokkenheid en vervolgens de financiële resultaten van uw onderneming.

Rutger Gevers Deynoot is werkzaam bij Van Lanschot. Van Lanschot heeft een gespecialiseerde afdeling (Equity Management Services) die zich richt op medewerkersparticipatie voor beursgenoteerde en grote niet beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast onderhoud deze afdeling interne markten voor niet beursgenoteerde ondernemingen via een MTF platform. Van Lanschot sponsort het congres van SNPI op 13 maart 2014.  

Kijk hier voor meer informatie over het congres 'Delen is het nieuwe ondernemen'.

Topics: STAK

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs