SNPI Blog

Wie neemt je bedrijf over?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 9 juli 2020

Voor elke ondernemer komt er een tijd dat je gaat nadenken over je eigen toekomst buiten het bedrijf en het overdragen van de aandelen. Dan zijn er verschillende scenario's mogelijk. Ga je de aandelen verkopen aan een ander bedrijf of een investeerder of ga je misschien de aandelen aan de medewerkers overdragen? Gaat de onderneming op in een ander bedrijf of blijft het bedrijf zelfstandig?  

Het overdragen van de aandelen aan de medewerkers wordt in Nederland eigenlijk zelden gezien als reële optie. Dat is jammer, want de aandelen overdragen aan de medewerkers is niet heel anders dan de aandelen overdragen aan een derde partij en echt niet ingewikkelder. 

Als u zover bent en uw aandelen zou willen overdragen, dan is het goed om de tijd te nemen voor dit proces en op voorhand niets uit te sluiten. Bekijk alle scenario's voor de verkoop. Ook het scenario dat de aandelen overgaan naar de medewerkers.

Waar te beginnen? Van idee naar uitvoer 

Uit een onderneming stappen en de aandelen verkopen, is een proces en dit proces kost tijd en moet zorgvuldig gebeuren. Bekijk alle scenario's zorgvuldig.

Neem hier de tijd voor en het is goed om dit niet alleen te doen. Ga met verschillende soorten adviseurs praten. Veel adviseurs hebben een duidelijke voorkeur voor één scenario. Alleen met die adviseur samenwerken, betekent wel dat de andere scenario's afvallen. Probeer adviseurs te vinden die ervaring hebben met met verschillende scenario's.

Het is natuurlijk prachtig als u snel een koopkrachtige investeerder vindt, maar het lukt vaak niet om de juiste investeerder te vinden, die echt geïnteresseerd is in het voortbestaan van uw bedrijf.

Medewerkers kunnen ook aandelen kopen

Veel ondernemers denken niet aan de mogelijkheid dat ook medewerkers aandelen kunnen overkopen en het bedrijf overnemen. En als ze dat wel doen, zoeken ze vaak alleen naar 1 of enkele opvolgers. Maar er zijn meer varianten mogelijk. 

Een groot voordeel van de aandelen verkopen en overdragen aan de medewerkers is dat u dit gefaseerd kunt doen. U kunt in delen de onderneming overdragen en over een periode van 5 tot 10 jaar uitstappen en zelfs nog langer als dat goed bij u en uw medewerkers past. Een ander voordeel is dat het bedrijf onafhankelijk en zelfstandig zal blijven bestaan. 

Voor veel MKB-bedrijven is een verkoop aan het personeel, een MBO (Management Buy Out) of een MEBO (Management Employee Buy Out) wellicht zelfs een zeer realistisch scenario. Op voorhand deze route uitsluiten is dan ook niet verstandig.

Neem de tijd en kom ook eens met SNPI praten?

Het overdragen van de aandelen aan het personeel is net zoveel werk als het overdragen aan een andere partij. Het proces verloopt alleen een beetje anders. Niet alle adviseurs die overnames begeleiden hebben ervaring met MEBO's. Daardoor wordt deze optie vaak vergeten of niet genoemd. 

Dat is heel jammer. Ons team heeft al honderden bedrijven geholpen bij het mede-eigenaar maken van medewerkers. soms een klein deel, soms een groter deel en soms als opmaat tot alle aandelen overdragen. 

Wil je eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!

Ons kantoor is helemaal Corona-proof, maar afspreken via Teams is ook mogelijk. 

lees meer

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap, crisis

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs