SNPI Blog

Het verhaal van VI Company's participatiemodel

Door SNPI | woensdag 3 juli 2024

Tim Oskam, mede-eigenaar en oprichter van VI Company, reflecteert op de unieke eigendomsmodellen die zij binnen hun bedrijf hebben geïmplementeerd. VI Company, opgericht door Tim en zijn compagnon Kees de Koning is een internet agency die de complexiteit van de financiële markten begrijpt. En dat wordt gewaardeerd door klanten als ING Bank, ABN AMRO, Börse Stuttgart, Cardano en vele anderen. 

VI Company helpt klanten relevant te blijven, nu en in de toekomst met hun full-stack agile ontwikkelteams vanuit Rotterdam. Ze bedenken, ontwerpen, bouwen en onderhouden systeem kritische applicaties en websites voor de Financiële Markten. Met een team van 41 mensen heeft VI Company zich ontwikkeld tot een gevestigde speler met veel expertise, hoewel ze zichzelf niet als een startup of een scale-up beschouwen, gezien hun organische groei.

Hoe het begon

Tim en Kees hebben altijd de wens gehad om hun collega's te laten meedelen in het succes van het bedrijf. Dit is niet alleen financieel, maar ook in termen van zeggenschap. "Onze participatieregeling is gelijk aan die van de aandeelhouders," legt Tim uit. "Zowel mijn compagnon als ik hebben elk een aanzienlijk belang in het bedrijf, maar we hebben ervoor gezorgd dat 10% van de aandelen in een Stichting Administratiekantoor (STAK) is ondergebracht, met bijbehorende 10% zeggenschap."

Stevig fundament

Deze structuur stelt werknemers in staat om actief deel te nemen aan de besluitvorming binnen het bedrijf, iets wat Tim en Kees als zeer waardevol beschouwen.

"Wat ik een starter zou aanbevelen voor een participatieplan hangt sterk af van het idee van de starter," zegt Tim. "In onze beginjaren hadden we weinig investeringen en financierden we alles met ons eigen geld. In zo'n situatie heeft een participatieplan minder nut. Voor ons was het 10-jarig bestaan het juiste moment om een participatieregeling in te voeren, omdat we toen een stevig fundament hadden gelegd."

Jaarlijks dividend

VI Company is gericht op meer dan alleen het vergroten van de bedrijfswaarde; het uitkeren van jaarlijks dividend is eveneens een belangrijk aspect van hun bedrijfsvoering. Ondanks hun expertise in finance, hebben Tim en Kees ervoor gekozen om de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) in te schakelen voor de implementatie van hun participatieregeling. "Wij weten alles van aandelen, aandeelplatformen en asset allocatie, maar SNPI heeft diepgaande kennis en ervaring in het opzetten van een participatieregeling," legt Tim uit. "Ze denken niet alleen aan de grote aandeelhouders, maar ook aan de combinatie met de collega's die participeren."

New call-to-action

Topics: aandelen voor medewerkers, Klantverhalen

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs