Veel ondernemers overwegen het overdragen van aandelen aan medewerkers. Dat kan om verschillende redenen zo zijn.
Misschien wil je als ondernemer de verantwoordelijkheden en het ondernemerschap breder delen in je bedrijf. Het kan ook zo zijn dat je het punt hebt bereikt dat je begint na te denken over opvolging. Niet bij ieder bedrijf staat een investeerder op de deur te kloppen. Ook is er niet altijd een zoon of dochter die de DGA wil of kan opvolgen. Ook dat is een goed moment om te kijken of je de aandelen aan de medewerkers kan overdragen.
Ondernemers overwegen dus om verschillende redenen om aandelen over te dragen aan medewerkers zoals het MT, een aantal managers en wellicht wel aan alle medewerkers. Maar waar begin je met je participatieplan en hoe ga je daarna met elkaar samenwerken? Je wilt als ondernemer niet meteen het roer helemaal uit handen geven. Wij helpen je graag op weg.
Waar te beginnen?
Begin met het inschakelen van hulp, al is het maar om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Om medewerkers te laten participeren zal je een aantal zaken moeten inregelen, of het nou gaat om een paar mensen uit het management of alle medewerkers. Daar ontkom je niet aan en ja dat inregelen kost inderdaad geld en tijd. Door meteen een specialist in te schakelen, die je kan helpen, bespaar je ook weer veel tijd en geld. En dat niet alleen. Het team van SNPI zet jouw ideeën om in een werkbare regeling en zal de complexe materie van participatieplannen toegankelijk maken voor iedereen. Voor de ondernemer, maar ook de medewerkers, aan wie gevraagd wordt deel te nemen. Wij werken daarvoor met vaste pakketprijzen. Zie ook onze pagina advies op de website.
Zeggenschap of geen zeggenschap
Een heel belangrijk punt in een participatieregeling is zeggenschap en om precies te zijn stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Wordt een medewerker partner en stapt hij of zij voor een groot bedrag in het bedrijf en voor meer dan 5% van de aandelen, dan is rechtstreeks aandeelhouderschap wellicht een hele passende keuze. Een partner in het bedrijf wil graag meepraten in de AVA en zeggenschap hebben.
Een STAK en certificaten van aandelen
Maar stappen meerdere MT-leden in of wilt u alle of bijna alle medewerkers de mogelijkheid geven om te participeren, dan is een constructie met certificaten van aandelen wellicht een beter passende oplossing. De aandelen worden ondergebracht in een STAK, een Stichting Administratie Kantoor. De medewerkers kopen of verkrijgen dan certificaten van aandelen. Certificaten van aandelen geven wel de financiële rechten, maar medewerkers nemen niet zelf zitting in de AVA en hebben geen stemrecht.
Het bestuur van de STAK is de echte aandeelhouder en neemt zitting in de AVA. In deze constructie is het dus belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het bestuur van deze STAK. Wil je als ondernemer de medewerkers gebundeld inspraak geven, dan kan het bestuur bestaan uit medewerkers die certificaten bezitten. Wil je liever minder of geen inspraak geven aan de medewerkers, dan bestaat het STAKbestuur niet of slechts gedeeltelijk uit medewerkers.
Deze constructie geeft je veel ruimte om de inspraak zo in te regelen dat het goed bij jouw organisatie en de medewerkers past. Bedrijven starten vaak met een certificatenregeling en na verloop van tijd worden sommige certificaathouders directe aandeelhouders. Goede regelingen bewegen mee met de organisatie en evolueren.
SNPI kan je helpen!
SNPI helpt jaarlijks heel veel bedrijven bij het ontwerpen en invoeren van een regeling. Je kunt bij ons terecht voor een compleet implementatiepakket of deelpakketten. SNPI kan je helpen met het ontwerpen van de regeling en vervolgens bij het invoeren. De regeling wordt geheel naar je wensen ingericht en sluit aan bij de organisatie en de medewerkers. In deze tijd kunnen we via Teams afspreken en kunnen wij al snel de eerste stappen samen zetten. SNPI helpt je na het ontwerp ook bij de invoering, vanaf de start tot en met de eerste transacties van de certificaten.
Vragen?
Heb je vragen over medewerkersparticipatie en hoe je dit kan toepassen in je organisatie. Neem dan eens contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!