SNPI Blog

Hoe maak je iemand mede-eigenaar?

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 29 september 2020

Het mede-eigenaar maken van iemand in uw bedrijf is op dit moment heel erg populair. Mijn boek 'Iedereen aandeelhouder' staat al ruim 5 jaar in de top 1000 van Managementboek en deze zomer zelfs weer in de top 200. Ook zien wij het aan de bezoekers van onze website. De website wordt ontzettend goed bezocht.

Niet iedereen weet dat SNPI jaarlijks tientallen bedrijven helpt bij het mede-eigenaar maken van de medewerkers. SNPI is niet alleen een kenniscentrum. Naast het promoten van het onderwerp, begeleiden wij bedrijven bij de invoering, bij allerhande vragen over aandelenplannen, doen wij evaluaties en hebben wij een netwerk van gelijkgestemde bedrijven die bij elkaar komen om kennis te delen en zo hun participatieplan up-to-date te houden. Onze kracht ligt in het totaalconcept.

We zien een trend in Nederland dat de bedrijven die ervoor kiezen om medewerkers mede-eigenaar te maken, dit niet doen vanwege het cashen op de aandelen, maar meer vanuit een visie en strategie. 

Waar moet u allemaal aan denken bij het overdragen van de aandelen

1. De overeenkomsten

Wat wij in onze dagelijkse adviespraktijk zien is dat het overdragen van de aandelen an sich nooit het probleem is. Heel veel mensen kunnen u hierbij helpen. De notaris op de hoek kan de aandelenoverdracht vastleggen in aktes en de jurist, die u vaker adviseert, kan u helpen met een aandeelhoudersovereenkomst. 

Het wordt een ander en minder simpel verhaal wanneer u door de aandelenoverdracht ook een verandering in de organisatie wilt aanbrengen. Het overdragen van de aandelen is dan een middel om een ander doel te bereiken. Dan kan het lastiger zijn om precies helder te krijgen hoe u dan het beste te werk kunt gaan. Wat wordt de eerste stap?

SNPI is hier helemaal in gespecialiseerd. U heeft een aantal wensen en doelen en samen met u gaan we kijken hoe we dit kunnen omzetten in een participatieregeling op maat. Overeenkomsten horen daarbij, maar we gaan een stap verder dan dat. Wij kijken voorbij de overeenkomsten.

2.Uw wensen en doelen omzetten in een praktische regeling

Het overdragen van aandelen heeft altijd een waarom en u als DGA doet dit niet zomaar. U heeft een plan met uw bedrijf en u wilt dit terugzien in  de motivatie en inzet van de medewerkers en uiteindelijk in de bedrijfsresultaten. 

Zelfs wanneer uw doel met de aandelenoverdracht is om uw werk als DGA te verzilveren en uit de onderneming te stappen, zult u een een plan de campagne moeten vormen om dit in goede banen te leiden. Uw medewerkers moeten zonder u verder kunnen. 

Graag gaan wij met u aan de slag om deze doelen en wensen op een rij te zetten en terug te laten komen in de regeling en vooral in de structuur, de zeggenschap en de communicatie van uw aandelenplan.

Goed communiceren met de medewerkers over de wensen en doelen - die van uzelf en ook die van hen - is immers essentieel. En daarbij is het heel belangrijk om dit op de goede momenten over de goede onderwerpen te doen. Zodat het vertrouwen over en weer groeit, de plannen duidelijk zijn en de verwachtingen reëel.

3. Mede-eigenaarschap en mate van inspraak

SNPI is een van de weinige organisaties gespecialiseerd in echt mede-eigenaarschap via aandelen of certificaten van aandelen. Deze vorm van mede-eigenaarschap gaat vaak samen met een mate van inspraak. Dat varieert van formele inspraak in de AVA tot inspraak op de werkvloer. Juist het koppelen van eigenaarschap aan een mate van inspraak is onze specialiteit geworden. Inspraak kan je op vele manieren en lagen organiseren om mede-eigenaarschap te stimuleren. 

Inspraak en verantwoordelijkheden hebben een verband. Meer inspraak en het hebben van meer verantwoordelijkheden op de werkvloer zullen ook leiden tot meer betrokken medewerkers en medewerkers die gaan meedenken. Zich dus ook als mede-eigenaar gaan gedragen. Participatie zal je daarom ook sneller zien bij organisaties met veel zelfsturing en bij organisaties, die plat zijn georganiseerd. 

Het formeel mede-eigenaarschap zal bij veel mensen mogelijk al een effect hebben, maar als je het meedenken en samenwerken op een goede manier op de werkvloer hebt geïntegreerd, dan zal je zien dat participeren natuurlijker zal verlopen. 

De meeste bedrijven die bij SNPI aankloppen voor hulp, zoeken manieren om medewerkers technisch mede-eigenaar te maken, maar willen dat ook terugzien in hun doen en laten op de werkvloer. 

Precies dat laatste vraagt meer dan een overeenkomst opstellen. Het gaat om een totaalconcept en SNPI helpt u dit concept uit te denken en neer te zetten precies zoals past bij uw organisatie. 

Hoe kan SNPI u hierbij helpen?

Als organisatieadviseur zie ik veel bedrijven worstelen met deze vraagstukken. Belangrijk is het om uw eigen wensen en ideeën goed in kaart te brengen. SNPI kan u hier ook bij helpen. 

De DGA bepaalt altijd de route en SNPI zorgt ervoor dat u de benodigde informatie hebt om deze route te bepalen. Er is niets op voorhand goed of fout in deze trajecten. Het zijn altijd keuzes. 

Neem contact op met SNPI!

SNPI is gespecialiseerd in juridische ondersteuning op het terrein van aandelen overdragen aan het personeel, MT of bedrijfsbreed. Daarnaast heeft SNPI experts op het gebied van HR, bedrijfsstrategie, verandermanagement, governance en communicatie.

Wilt u eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!

SNPI heeft over de jaren al honderden bedrijven geholpen met het overdragen van de aandelen naar de medewerkers, MT of bedrijfsbreed. SNPI kan u daar altijd bij assisteren. Wij helpen u graag.  

Hebt u in corona-tijd ons boek besteld, dan komen wij dit najaar graag naar u toe. Als u ons de aankoopmail van Managementboek kan laten zien, dan komen wij graag langs. Uiteraard houden wij bij het bezoeken van uw onderneming wel de coronamaatregelen in acht.  

lees meer

 

Topics: aandeelhouders, aandelenplan, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, start-up

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs