SNPI Blog

Eduard Schaepman geeft ongevraagd advies aan Tjebbe van Oostenbruggen

Door SNPI | donderdag 3 april 2025

Onlangs mocht serie ondernemer Eduard Schaepman Ongevraagd Advies geven op BNR Nieuwsradio in het programma van Thomas van Zijl. Dit keer aan Tjebbe van Oostenbruggen staatsecretaris van het Ministerie van Financiën onder anderen belast met fiscale zaken. Op LinkedIn schrijft Schaepman: van deze selfmade men en de rijkste man in het kabinet mag je aannemen dat hij dit advies helemaal overneemt aangezien het hele polderlandschap ( jawel werkgevers en werknemers gezamenlijk) in Nederland het hier over eens zijn!

In het kort

In het kort 5% van de werknemers bezit aandelen van het bedrijf waar zij werken, terwijl 30% hier interesse in heeft. Fiscale hobbels staan werknemersparticipatie in de weg. Ook ontbreekt een helder protocol voor waardering van niet-beursgenoteerde bedrijven. Bijna een op de drie werknemers (30%) zou graag aandelen bezitten van het bedrijf waar zij werken, laat nieuw onderzoek in opdracht van expertisecentrum Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) zien. In de praktijk blijft de teller steken op 5%, en dat terwijl werkgevers financiële werknemersparticipatie ook wel zien zitten.

Advies van Eduard Schaepman aan staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen

1.Belastingvrije schenking van werknemersaandelen

Voer een regeling in waarbij werkgevers jaarlijks tot €2000 aan werknemersaandelen belastingvrij kunnen schenken. Dit verlaagt de drempel voor zowel werkgevers als werknemers en stimuleert financiële betrokkenheid.

2.Fiscale stimulans voor werkgevers

Maak de kosten van aandelen- of certificatenregelingen aftrekbaar voor werkgevers, net zoals dat nu geldt voor winstdelingsregelingen in geld. Dit voorkomt dubbele belasting en motiveert bedrijven om werknemersparticipatie te bevorderen.

3.Eenduidige waarderingsrichtlijn voor niet-beursgenoteerde bedrijven

Ontwikkel een preferente waarderingsmethode in samenwerking met de Belastingdienst om duidelijkheid en consistentie te bieden bij de waardering van niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit verlaagt de administratieve drempel, vooral voor mkb-bedrijven.

4. Voorlichtingscampagne

Start een campagne in samenwerking met werkgeversorganisaties, vakbonden en het SNPI om de voordelen en mogelijkheden van werknemersparticipatie breed onder de aandacht te brengen.

Door deze maatregelen te combineren, kunnen meer werknemers aandelen verkrijgen, wat hun betrokkenheid vergroot en bedrijven helpt om talent te behouden en aan te trekken.
Je kunt het programma hier terug luisteren. https://www.bnr.nl/podcast/ongevraagd-advies/10569808/waar-blijven-al-die-aandelen-voor-werknemers

SNPI waardeert deze oproep en steun enorm. Met de steun van werkgevers, werknemers én experts zoals Eduard Schaepman, hopen we dat de politiek de nodige stappen zet om medewerkersaandelen toegankelijker te maken.