Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Onze organisatie bestaat inmiddels 25 jaar. Opgericht als kenniscentrum en nu na 25 jaar is onze adviestak uitgegroeid tot belangrijkste tak van sport. Hoe kunnen we u helpen bij de invoering van een participatieplan?
1. Wij helpen u met keuzes maken
SNPI biedt een compleet implementatiepakket aan voor een begeleiding van a tot z. Uit ervaring weten wij dat het invoeren van een participatieregeling behoorlijk wat stappen zijn en bij elke stap zijn er keuzes te maken. Wat past bij een organisatie en wat zou u als eigenaar liever niet willen. SNPI is al 25 jaar bezig met bedrijfsbreed participeren en al bijna 15 jaar ervaring met het helpen van bedrijven. Er zijn al honderden bedrijven door ons geholpen om hun weg in participatieland te vinden. Wij weten inmiddels wel welke keuzes er zijn en welke smaken.
Wij weten inmiddels ook dat een participatieplan niet bestaat uit het maken van een contract. De spelregels is slechts één onderdeel van het totaal. Techniek en financieel moet het plan kloppen, maar het verschil maak je bij het communiceren met de medewerkers en het integreren van een plan in de organisatie en in het beleid. Die laatste zaken worden vaak een beetje vergeten, maar zijn wel cruciaal voor het slagen.
2. Wij ontzorgen u, maar hebben wel input nodig
Een traject doorlopen hebben wij al menig keer gedaan en elke stappen zijn gelijk, maar de invulling niet. Zonder uw input, kunnen wij niet goed bouwen. Wat bij de ene organisatie werkt, hoeft niet persé bij de andere organisatie te werken. Gaat u de samenwerking met SNPI aan, dan benaderen wij dit echt als een gezamenlijk project werken wij zo 6 maanden met elkaar en gaan wij samen kijken wat bij uw organisatie kan gaan werken.
Heeft u geen tijd voor een overleg of u wilt uw agenda hier niet voor vrijmaken, dan moet u zich afvragen of participatie wel goed bij u past. Participatie invoeren kost echt even wat tijd en inzet. En niet alleen bij de start. Wilt u geen tijd besteden aan het uitdenken van een participatieregeling, dan is het wellicht goed om het project aan MT-leden te geven of een participatie-manager aan te stellen.
Wij benaderen de invoering altijd als een samenspel tussen u en de organisatie en ons team van adviseurs. U als eigenaar van de onderneming moet de regeling van a tot z begrijpen en ook kunnen toelichten aan de medewerkers.
Onze ervaring is dat de helft of misschien soms wel meer van een regeling lijkt op een andere regeling, maar dat die laatste 25-50% het verschil maken. SNPI helpt u door het proces van keuzes zorgt ervoor dat de regeling juridisch klopt en aansluit bij de al aanwezige juridische en notariële stukken.
Als u al precies weet wat u wilt en weet u een participatie kan vormgeven, dan kunt u SNPI ook inhuren op basis van het uurtarief. Verreweg de meeste bedrijven kiezen bij ons voor het totale pakket. Niet alleen helpen wij ze van begin, het ontwerpen tot aan de start van de inschrijvingen, maar kunnen zij steeds alle vragen aan ons blijven stellen, zonder dat de kosten steeds hoger worden. Ook het personeel en het STAK-bestuur kan vragen stellen. En kan dat ook de jaren erna blijven doen, als men tenminste ook blijft aangesloten bij het platform.
3. Hoe houden we dit complete traject voor u betaalbaar?
Participatie invoeren is helaas niet goedkoop. Het is multidisciplinair.
In Nederland is er geen enkele organisatie die een complete begeleiding aanbiedt. Trajecten duren best wel lang. Soms is het een belastingdienst die niet snel is, maar soms zet participatie aan tot meer strategische besluiten en veranderingen in een organisatie en zie je dat de participatie leidt tot een traject aan veranderingen binnen de organisatie.
Juist omdat trajecten lang kunnen duren, zijn er niet veel organisaties die deze intensieve begeleiding bieden. SNPI heeft besloten dit juist wel te bieden. Juist omdat blijkt hoe beter de start van de regeling is en je in het begin niets aan het toeval overlaat, hoe succesvoller uiteindelijk de regeling zal zijn.
Een pakket biedt veel voordelen. Het is compleet en de ondernemers weten op voorhand wat de dienstverlening kost en wat wij bieden. Van start tot finish wordt de organisatie begeleid tot zelfs de eerstvolgende handelsronde één jaar later.
SNPI is een non-profit organisatie en dat betekent dat wij geen winst hoeven te maken. Dat betekent echter niet dat onze dienstverlening gratis is. SNPI is geheel onafhankelijk en doet alles vanuit het principe van kostendekkendheid. Dit doen wij o.a. door ondernemers naar ons toe te laten komen en niet naar iedereen toe te reizen. Verder is het team van vaste medewerkers bij SNPI beperkt en werken wij met een vaste flexibele schil. Dit alles maakt het mogelijk om de kosten laag te houden en zo ook onze tarieven.
Wilt u een keer kennismaken? Maak dan een afspraak met ons team via mail@snpi.nl en kom eens langs voor een kop koffie op ons kantoor in Utrecht.