SNPI Blog

Kom naar buiten met uw aandelenplan

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 9 februari 2016

Delen_aandelenplan_medewerkers_1.jpgEr zijn in Nederland naar schatting 7500 bedrijven die in een of andere vorm een aandelenplan voor hun medewerkers toepassen. Bent u zo’n bedrijf, laat u kennen!Door Pascale Nieuwland

Op basis van onderzoek kunnen we inschatten dat er 2500 bedrijven zijn in Nederland die een bedrijfsbreed aandelenplan hebben voor werknemers en er zijn nog eens een 5000 bedrijven die een plan voor een deel van de medewerkers hebben ingevoerd. Omdat dit niet wordt geregistreerd door bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of het CBS weten wij niet wie deze bedrijven zijn. Het plan is meestal niet is waar bedrijven zich mee profileren naar de buitenwereld. Zij zien het als een interne tool, een middel om een ander doel te bereiken. Regelmatig zien we bijvoorbeeld in journalistieke portretten van een succesvolle onderneming niet eens terug dat het bedrijf een aandelenplan heeft voor medewerkers en vaak zal een journalist ook niet op het idee komen om er apart naar te vragen: “U geeft aan dat uw medewerkers delen in de winst, hoe doen ze dat dan precies?” of “Wie zijn de aandeelhouders in uw bedrijf, zijn daar ook medewerkers bij?” Jammer, want een essentieel deel van het succesverhaal ontbreekt.

Laat u kennen

Aandeelhouderschap voor medewerkers bestaat van kleine participaties tot bedrijfsovername, exclusief voor de top of bedrijfsbreed, met of zonder zeggenschap in de aandeelhoudersvergadering, in de vorm van aandelen en certificaten of gericht op mede-eigenaarschap versus belonen. In al deze varianten zet een bedrijf aandeelhouderschap in om de eigen doelen te bereiken. Bent u zo’n bedrijf dan wil SNPI u graag kennen, ook als u uw plan puur en alleen gebruikt als beloningsinstrument.

Platform

Juist nu is aandeelhouderschap in alle vormen en maten enorm belangrijk. De positieve dynamiek die aandeelhouderschap teweeg kan brengen is zo divers, dat het goed is als veel meer bedrijven kunnen leren van de toepassingen die er al zijn. Ook is het voor de bedrijven die hier al mee werken goed om de krachten te bundelen om zo de bestaande drempels weg te nemen– zo is de fiscale ruling in de praktijk vaak nog een enorm struikelblok. Wat veel mensen niet weten is dat SNPI ook een platform is, precies om dit op te pakken.    Het platform is uiteraard ook het kennisnetwerk voor deelnemende bedrijven en experts. Leden kunnen gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief deelnemen aan de SNPI-bijeenkomsten, workshops, congressen, internationale ronde tafels en gebruik maken van ons netwerk, kennis, advisering en free publicity in onze mediacampagnes.

Delen is vermenigvuldigen

Wat nog meer mensen niet weten is dat SNPI geheel onafhankelijk is en mede kan bestaan door de jaarlijkse subsidie-bijdrage van het SWB-fonds, mede-oprichter van SNPI. De subsidie dekt precies de salarissen en de meeste vaste lasten van SNPI. Dat betekent dat alle opbrengsten uit advisering en de contributies van het platform voor de volle 100% worden besteed aan de promotie en de activiteiten die wij organiseren. Alle inkomsten komen ten goede aan onze achterban. Hoe meer leden ons platform heeft en hoe meer advies wij kunnen geven aan bedrijven, hoe meer wij kunnen doen voor het promoten van aandeelhouderschap en hoe beter wij u, de bedrijven met werknemersaandelen, kunnen helpen met het vergemakkelijken van procedures met overheid en belastingdienst.

Laat u in elk geval kennen

Bent u een bedrijf met een aandelenplan of kent u zo’n bedrijf, overweeg dan eens de mogelijkheden om u aan te sluiten bij het platform of geef het als idee mee. Kijk niet alleen naar de directe voordelen, maar vraag u ook eens af welke drempels weggenomen zouden kunnen worden als veel meer bedrijven met een aandelenplan zich aan zouden sluiten bij het platform en zich samen sterk maken voor de gezamenlijke belangen.

Lidmaatschap van het platform is niet duur. De kosten bedragen voor een MKB-onderneming met minder dan 100 medewerkers slechts 500 euro per jaar. Ondernemingen tot honderd werknemers betalen 750 euro en is uw onderneming groter dan 200 medewerkers dan betaalt u 1000 euro per jaar contributie. Als welkomstcadeau krijgt u een exemplaar van het boek Iedereen aandeelhouder- Handboek financiële medewerkersparticipatie cadeau.

U heeft wel een plan, maar u wilt graag eerst kennismaken of u wilt op dit moment nog geen lid worden? Meld u dan toch ook bij ons. We zullen u echt niet meteen het hemd van het lijf vragen en u helpt ons enorm met het verzamelen van basisdata.

 platform_medewerksaandelen

 

Topics: aandelenplan, winstdeling, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs