SNPI Blog

Disbalans repareren: tijd voor mede-eigenaarschap van werknemers!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 14 mei 2020

Deze periode is bij uitstek geschikt om na te denken over strategische veranderingen in uw organisatie. Hoe kunt u de continuïteit van uw organisatie borgen en hoe kunt u deze crisis doorkomen en overleven?

Bij veel bedrijven zien we dat de directeur, als grootaandeelhouder (DGA), alle besluiten neemt en leiding geeft aan de organisatie. Gaat het goed, dan werkt het prima. De medewerkers ontvangen een salaris en de winsten komen terecht bij de aandeelhouder(s). Flex lijkt veel goedkoper dan vast, dus vaak wordt gekozen voor een hele grote flexibele schil. Komt er een crisis, dan verdwijnen er heel rap heel veel medewerkers uit beeld.

Disbalans

Medewerkers profiteren nauwelijks mee in goede jaren en lopen veel risico's in slechte tijden. Bedrijven die ervoor kiezen medewerkers voor langere tijd te binden en in ze te investeren, zijn ook nog eens duurder uit. Het wordt tijd om deze disbalans te repareren. We moeten op zoek naar een nieuwe balans. 

Het nieuwe normaal zou moeten zijn: vaste banen met een solide basissalaris, voor zekerheid in alle tijden. Mét winstdeling en aandelen met inspraak, voor samen profiteren van goede tijden. Investeren in duurzame ontwikkeling van medewerkers als het antrekkelijkst alternatief voor bedrijven.
Wanneer medewerkers ook echt meeprofiteren van de ups van een bedrijf, dan is het ook mogelijk om de mindere tijden met elkaar te delen. 

Participatieve bedrijven

Bij participatieve bedrijven zie je meestal dat de organisatie plat is gestructureerd. De medewerkers zijn mede-eigenaar via aandelen of certificaten van aandelen en hebben zo een mate van zeggenschap in de organisatie. Financiële en strategische informatie wordt structureel met elkaar gedeeld en iedereen levert input voor de koers en strategie. De directie zet vervolgens de lijnen uit en heeft de dagelijkse leiding.Gaat het goed met het bedrijf dan profiteren alle mede-eigenaren mee van de ups. Iedereen bouwt vermogen op.

Gaat het minder, bijvoorbeeld door een coronacrisis, dan zie je dat participatieve organisaties sneller schakelen dan andere bedrijven. Alle mede-eigenaren komen snel bij elkaar en gaan met elkaar in gesprek over wat er aangepast kan worden. Er volgt een snelle aanpassing aan een situatie. 

Onderwerpen als een lager salaris en later uitbetalen van vakantiegelden zijn dan onderwerpen die wel bespreekbaar zijn. In participatieve bedrijven kan je namelijk alle situaties en oplossingen met elkaar bespreken. Alle aandeelhouders samen nemen een besluit en de medewerkers die mede-aandeelhouder zijn, kunnen ook meebesluiten.

Wetenschappelijk bewijs

Er wordt al meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar participatieve bedrijven en de resultaten zijn nagenoeg allemaal echt heel positief. Bedrijven die in handen zijn van de medewerkers, waar alle medewerkers een stukje mede-eigenaar zijn, doen het beter dan bedrijven die niet participatief zijn. 

Participatie van medewerkers is goed voor de hele economie - door betere bedrijfsresultaten - maar ook goed voor de lokale economie. Winsten verdwijnen niet naar buitenlandse investeerders, maar blijven bij de medewerkers, die dit uit zullen geven in de lokale economie. 

Fiscaal moet mede-eigenaarschap worden bevorderd

Veel bedrijven in Nederland zijn al op de goede weg, maar doen dat vanuit een eigen overtuiging en filosofie. Fiscaal is mede-eigenaarschap in Nederland niet heel gunstig om toe te passen. Dit weerhoudt veel andere bedrijven van invoeren.

Toch denk ik dat deze crisis een mooi moment is voor bedrijven om na te denken over de eigen organisatie en hoe je wilt samenwerken met je medewerkers. Waarom zou je een (buitenlandse) externe investeerder willen hebben, als je ook de medewerkers mede-eigenaar zou kunnen maken, extra kunt profiteren van hun kennis en inzicht en samen in alle tijden tot betere afspraken kunt komen?

Vragen?

Heb je vragen over medewerkersparticipatie en hoe je dit kan toepassen in je organisatie. Neem dan eens contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn! 

Neem contact op

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs