SNPI Blog

Masterclass Medezeggenschap 11 oktober SBI Formaat

Door Anne Veenman | vrijdag 28 juli 2017

Op 11 oktober organiseert SNPI een trainingsdag “Iedereen Aandeelhouder”. Dit is een leuke maar ook zeker inhoudelijke dag met masterclasses op Landgoed Zonheuvel in Doorn waar medewerker-aandeelhouders (of certificaten daarvan) en hun collega’s. De bedoeling van deze dag is meer te leren over mede-eigenaarschap, en hoe je dit als aandeelhouder het beste kunt aanpakken. Bovendien is deze dag ook een gezellige netwerkdag, met een luxe lunch en borrel na afloop. Ook geïnteresseerden in medewerker-aandeelhouderschap zijn van harte welkom! Voor meer informatie, bekijk hierhet programma en de masterclasses.


Op de blog zullen wij in de aanloop naar het evenement een tipje van de sluier lichten en bloggen over de masterclasses die gegeven worden. Daarom laten wij degenen die de masterclasses zullen gaan geven, zelf aan het woord. Deze week: Jaap Jongejan van SBI Formaat over de combinatie van medezeggenschap en medewerker-aandeelhouderschap.
Wat is SBI Formaat?

Een gastblog door Jaap Jongejan van SBI Formaat

Wat is SBI Formaat?

Maar het begint met de vraag: hoe motiveer je mensen eigenlijk? Dat kan met intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie draait het om het spel. Bij extrinsieke motivatie om de knikkers. Beide motivaties zijn van belang. Maar welke is het sterkst? Historisch heeft de nadruk veel op de knikkers (extrinsieke motivatie) gelegen. Recent onderzoek wijst uit dat het spel (intrinsieke motivatie) ook belangrijk is. Misschien wel: belangrijker.

SBI formaat is dé partner op het gebied van de medezeggenschap in Nederland en Europa. We trainen, coachen, adviseren en begeleiden op professionele wijze heel veel ondernemingsraden. Naast de medezeggenschap zien we heel veel vormen van participatie van werknemers ontstaan. Dat is goede zaak.
Meedoen en meedenken daar groeit de medewerker van en als de medewerker groeit de organisatie ook. Kortom; er is zo veel meer dan alleen de ondernemingsraad. Ook voor andere vormen van participatie kan je bij SBI formaat terecht.

Medezeggenschap: de ondernemingsraad

De ondernemingsraad is eigenlijk de voorloper van zelforganiserende, zelfsturende teams. En opvallend genoeg zien we dat eigenlijk maar weinig terug als het gaat om leren van elkaar.
Samen maak je afspraken, kies je onder andere de Voorzitter en werk je zelfstandig aan de ‘medezeggenschap’. Het is een organisatie binnen de organisatie. Andere talenten van jou kunnen zich ontwikkelen. Meedoen in de ondernemingsraad, de medezeggenschap is niet alleen verantwoordelijkheid durven nemen voor de medezeggenschap van de organisatie, maar ook de regie over je eigen ontwikkeling nemen.
In mijn enthousiasme zou ik haast zeggen de ondernemingsraad, de medezeggenschap is de voorloper van de zeggenschap. En toch is dat niet alles. De ondernemingsraad kijkt naar de competenties van de individuele ondernemingsraadsleden en kiest, verdeelt op basis daarvan de verschillende taken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het geheel van de ondernemingsraad en nog een stap verder: de OR legt ook nog verantwoordelijkheid af aan alle medewerkers, en werken naast de bestuurder ook samen met de toezichthouder. Wat kan er nog mis gaan?

Vragen

In het proces is alles geregeld, maar heeft de ondernemingsraad voldoende competenties om alle zaken vanuit de onderneming aan te kunnen? Welk meerjarenplan heeft de Ondernemingsraad zelf op het terrein van medezeggenschap? Hoe groeit de medezeggenschap, met als initiator de ondernemingsraad, vanuit de inspiratie van ondernemingsraadsleden zelf?
Aan die vragen werken we als SBI Formaat graag mee, aan zelfbewuste medezeggenschap.

Medezeggenschap: een drietrapsraket

Er zijn drie stappen in dit zelfbewuste medezeggenschap: van ondernemingsraadslid, naar verantwoordelijkheid voor de medezeggenschap, naar verantwoordelijkheid voor de hele organisatie. Deze verantwoordelijkheid kan bijvoorbeeld als aandeelhouder die van tevoren de grote lijn mee bepaalt die de bestuurder uitzet. Een heel verschil met de medezeggenschap die de grote lijn te horen krijgt en daar eventueel een advies op mag geven. Een grote stap in verantwoordelijkheid voor Ondernemingsraadsleden. En, volgens SBI Formaat een nog grotere stap voor een medewerker van een organisatie. Maar tegelijkertijd ook een kans om te groeien als medewerker, als organisatie.
In de huidige bedrijfscultuur ben je vaak deel van de organisatie. Morgen kan een deel van de organisatie van jou zijn. Als je dat aankan, maak dan de eerste stap in de medezeggenschap, de volgende stap kan dan een logische zijn. Een volwassen stap naar een zelfsturende organisatie, het kan!

Topics: financiele werknemersparticipatie, werknemersaandelen

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs