Ondernemers zijn alle dagen druk met ondernemen, zaken doen en het bedrijf zelf. Ondernemen is voor veel mensen gewoon leuk om te doen en als het allemaal goed gaat en je hebt plezier in het werk, dan gaat de tijd heel erg snel.
Maar er komt een dag dat je je handen vrij wilt maken voor andere plannen in je leven. Bedrijfsopvolging is iets waar veel ondernemers net iets te laat aan denken. En dan komt er veel op je af: wat wil je dan doen met het bedrijf? Wil je zelf stoppen en wanneer? Of wil je betrokken blijven bij het bedrijf en/of langzaam afbouwen? En waarom wil je het bedrijf loslaten? Wil je gaan pensioneren, het gas wat terugnemen of misschien een volgende stap wagen als ondernemer?
Ga je op zoek naar een opvolger die het hele bedrijf overneemt, verkoop je het bedrijf aan de concullega of ga je het bedrijf aan je managementteam en medewerkers verkopen? Allemaal mogelijkheden.
Creëer de juiste condities om je bedrijf over te dragen
Als ondernemer kun je zelf al het een en ander doen om het bedrijf courant te maken voor een overname. Zorg er allereerst al voor dat het bedrijf niet te veel leunt op jou of een klein aantal vaste medewerkers.
Breng focus aan en creëer een bedrijf met een duidelijk profiel, duidelijke dienstverlening, vaste klanten en een ruime groep vaste en betrokken medewerkers.
Verken de waarde
Verken in een vroeg stadium de waarde van het bedrijf. Laat tijdig door een erkende Register Valuator de waarde van het bedrijf bepalen. Uit de gesprekken met de waardeerder kun je ook meteen afleiden wat de goede eigenschappen zijn van het bedrijf en waar de zwaktes zitten. Wellicht kun je de waarde nog wat verhogen door deze punten op te pakken.
Verken de interesse in een overname
Staan er veel mensen in de rij om het bedrijf over te nemen, bieden zij een goede prijs en zijn de condities goed? Superfijn! Gefeliciteerd!
Helaas is de werkelijkheid vaak wat weerbarstiger. Bij veel bedrijven staan de kopers niet massaal in de rij. Is de animo voor een overname niet zo groot, dan kun je ook overwegen om het bedrijf aan de eigen medewerkers te verkopen.
Voor heel veel MKB-bedrijven is een overdracht aan het eigen personeel helemaal niet zo'n gekke gedachte. Uw medewerkers kennen het bedrijf goed en wellicht spreekt het hen aan om samen het bedrijf over te nemen.
Deze optie wordt helaas niet vaak overwogen en dat is best wel jammer, want het bedrijf verkopen aan de medewerkers is eigenlijk een hele goede oplossing. Om het proces wat gemakkelijker te maken, kun je in termijnen de aandelen overdragen, misschien eerst nog een periode als adviseur betrokkenblijven en na verloop van tijd verder terugtrekken tot de rol van stille vennoot om op den duur alle aandelen over te dragen.
Meer weten over medewerkersparticipatie voor bedrijfsopvolging? Neem dan contact op met SNPI!
SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en ondersteunt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl. Wij helpen jaarlijks tientallen bedrijven met medewerkersparticipatie en hanteren zoveel mogelijk vaste bedragen voor onze dienstverlening.