SNPI Blog

MKB zou Shell ook wel achterna willen naar Londen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | zaterdag 20 november 2021

Er zijn misschien meerdere redenen voor Shell om over te gaan naar een hoofdkantoor in Londen. Maar een ding is zeker, dividend uitkeren wordt in het VK niet belast zoals in Nederland. Het ondernemersklimaat in Nederland is voor veel bedrijven onaantrekkelijker geworden en dat is jammer. Shell kan zich verplaatsen, maar de vele MKB-bedrijven kunnen dit helaas niet. 

De afgelopen tijd had Shell aanvankelijk niet veel dividend uit te keren: het concern wilde de schuld omlaag brengen, terwijl in het begin van de coronacrisis de olieprijs tot een dieptepunt daalde. Intussen loopt de prijs voor olie weer flink op en genereert Shell geld voor nieuwe investeringen door bijvoorbeeld de verkoop van een olie- en gasveld in Texas. De aandeelhouders kunnen weer wat verwachten en de dividendbelasting komt weer in beeld. 

Niet alleen voor multinationals

In 2018 pleitte Rutte al voor afschaffing van de dividendbelasting om het vestigingsklimaat voor multinationals te verbeteren. Hij heeft het niet voor elkaar gekregen – zelfs al dreigde Shell-topman Ben van Beurden met vertrek uit Nederland.

Ik wil hier geen discussie voeren over het vestigingsklimaat voor multinationals en over topbeloningen. Het is ook het goed dat bedrijven belasting betalen. Maar waarom moeten bedrijven soms dubbele belastingen betalen. Is eenmaal niet voldoende?

De dividendbelasting treft immers alle bedrijven, ook Nederlandse (MKB)bedrijven. Het is een belasting van maar liefst 15% die het bedrijf betaalt omdat het winst deelt met aandeelhouders in de vorm van dividend. Het bedrijf betaalt twee keer belasting: eerst over de winst en dan nog een keer over het delen van de winst. 

Ondernemersklimaat in Nederland kan beter

Niet alleen is dit ondernemersklimaat onaantrekkelijk geworden voor de grote jongens. Ook de gewone MKB-bedrijven hebben hier last van. Veel bedrijven in Nederland willen heel graag medewerkers mede-eigenaar maken via aandelen in het bedrijf.

Niet alleen grote bedrijven willen graag hun goede mensen binden en boeien met aandelen en dividend. Dit geldt ook voor heel veel MKB-bedrijven. Maar helaas is alles met aandelen en belonen van medewerkers in Nederland heel onaantrekkelijk gemaakt.

Het schenken van aandelen aan medewerkers is duur en zelfs als je loonbelasting betaald, dan nog is het bedrag niet aftrekbaar van de vennootschapsbelasting, dus per saldo betaal je over dividend en aandelen relatief gezien meer belasting dan in een land als het Verenigd Koninkrijk, zelfs steeds dubbel.

In de praktijk zien we dat dit het ondernemersklimaat in Nederland verder verslechterd en vormt dit alles een extra drempel voor bedrijven om participatieplannen in te voeren, waarmee ze het eigenaarschap en het resultaat van het bedrijf delen met medewerkers en aandeelhouders. 

MKB kan niet naar Londen

Het fiscale klimaat in het VK is ook in andere opzichten vele malen gunstiger voor bedrijven met mede-eigenaarschap voor medewerkers. Nederland mag blij zijn dat de keuze voor vestiging in Londen voor de meeste MKB-bedrijven geen optie is, anders zouden velen de overtocht gaan maken.

De Nederlandse politiek zou zich ook wel eens druk kunnen maken over het beleid voor bedrijven die niet dreigen met een “pijnlijk, maar logisch” vertrek naar het buitenland, zoals Van Beurden het benoemt. 

New call-to-action

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs