SNPI Blog

Het is een strategische keuze

Door Karen Ubachs | donderdag 18 april 2019
Op basis van uw eigen vooraf bepaalde principes en uw lijst met zaken wat u wel en wat u niet wilt, maakt u een definitieve keuze voor de vorm of vormen van financiële participatie. Vaak zien we dat ondernemers winstdeling en aandelen voor medewerkers tegen elkaar afwegen. Realiseer dat beide opties een ondernemerskeuze zijn. Daar waar financiële participatie in de vorm van een winstdeling niet meer dan een beloning is, is het kiezen voor een aandelenplan een strategische keuze van de eigenaar.
 
Met beide keuzes is niets mis, maar brede aandeelhouderschap in een bedrijf is meer dan alleen de beloning delen. Met een aandelenplan voor werknemers stimuleer je eigenschap, het is een ander soort filosofie dan enkel winst delen, mensen krijgen de kans om vermogen op te bouwen. Vooruit kijken en een lange termijn investering vraagt om een andere visie.
Als je de keuze tussen winstdeling en een aandelenplan intern voorlegt, kiest de werknemer vaak voor direct een geldbedrag op zijn of haar rekening, een winstdeling dus.
 
Winstdeling
Winstdeling is de lichtste vorm van financiële participatie.
Medewerkers delen mee in de winst van de onderneming, meer niet.
Er wordt veel belasting betaald over het uitgekeerde bedrag en d
e effecten van winstdeling zijn kortdurend. Na verloop van tijd wordt het zelfs onderdeel van de primaire arbeidsvoorwaarden en na een paar jaar wordt het gezien als onderdeel van het salaris.
 
Aandelen
De mogelijkheid voor medewerkers om aandelen te kopen in het eigen bedrijf is de meest vergaande vorm van financiële participatie. Het wordt zelfs door sommigen ook wel gezien als de enige echte vorm van financiële participatie.
Door het bezit van de aandelen deelt de medewerkers in de ontwikkeling van de aandeelhouderswaarde van zijn eigen onderneming. Met het bezit van aandelen verwerven medewerkers ook de bijbehorende rechten en plichten. 
Als je als medewerker investeert in het bedrijf waar je werkt en daardoor zelf invloed kan uitoefenen op je investering is de betrokkenheid en inzet groter en hoger.
 
Een bedrag dat je meteen ontvangt is natuurlijk overzichtelijker dan wachten op rendement.
Ooit hoorde ik op een congres "kort is fijn en lang wachten is pijn". Maar strategische keuzes lonen op lange termijn.
 
Meer weten over een aandelenplan voor uw medewerkers? Bestel dan nu het boek "Iedereen aandeelhouder", het handboek voor financiële medewerkersparticipatie. In verband met ons 25-jarig bestaan ontvangt u een tweede exemplaar cadeau via de 1+1 gratis actie. Doe uw voordeel ermee en verdiep u eens samen met een collega of medeoprichter in de wereld van financiële medewerkersparticipatie.

Koop nu hier voor slechts 25 euro het boek Iedereen aandeelhouder – Handboek financiële medewerkersparticipatie.

Bestel het boek

 

Topics: belonen, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs