Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) bestaat dit jaar 25 jaar! Deze zomer blikken wij terug op 25 jaar medewerkersparticipatie in Nederland. Oorspronkelijk opgericht als kenniscentrum is in de loop van de tijd onze adviestak uitgegroeid tot belangrijkste tak van sport. Bij SNPI werken mensen die niets anders doen dan bedrijven helpen bij het invoeren van bedrijfsbrede participatieplannen. Zij zijn inmiddels uitgegroeid tot echte experts op dit terrein.
1. Experts op het gebied van medewerkersparticipatie
Bedrijfsbrede medewerkersparticipatie is nog steeds geen gemeengoed in Nederland. Andere landen hebben vaak modellen, die redelijk eenvoudig door bedrijven zelf zijn op te zetten inclusief allerlei fiscale voordelen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat Nederland hierin achterloopt. In Silicon Valley is het nooit de vraag of men participatie invoert, maar welke vorm van participeren. Mede-eigenaar zijn van het bedrijf waar je werkt is in Amerika en het Verenigd Koninkrijk heel normaal.
In Nederland zien we de laatste jaren een duidelijke toename en meer vraag naar brede participaties. Vooral MKB-bedrijven zijn geïnteresseerd in het toepassen van een brede vorm van eigenaarschap met aandelen of certificaten van aandelen. Eigenaarschap is echt iets wezenlijks anders dan belonen. Jonge MKB-ondernemers begrijpen dat heel erg goed. Ondernemen doen zij liever niet helemaal alleen.
Is bedrijfsbreed eigenaarschap dan net zoiets als managementparticipaties? Op het oog lijken de regelingen op elkaar, maar schijn bedriegt. Vaak worden managementparticipaties vormgegeven met een contract tussen manager en DGA of onderneming. Bedrijfsbrede regelingen zijn toch anders, zowel in opzet als de uitwerking. Ook hier komen er overeenkomsten aan te pas, maar is het veel meer van belang dat alle medewerkers de regeling begrijpen en zien hoe zij kunnen meedoen en invloed kunnen uitoefenen op hoe het gaat met het bedrijf. Brede regelingen zijn in mijn ogen meer een organisatievorm en minder een beloningsmechaniek. Communicatie, inspraak en inbedding in de strategie zijn hele belangrijke pijlers bij bedrijfsbreed aandeelhouderschap. SNPI is gespecialiseerd in bedrijfsbrede regelingen en heeft verschillende experts in dienst.
2. Totale traject van invoering
SNPI is bovendien gespecialiseerd in de gehele implementatie. Van ontwerp, invoering tot inschrijvingen en handelsdagen. Vooral het communiceren met het personeel neemt een belangrijke plaats in bij de implementatie.
Onze experts zoeken altijd naar een gezonde win-win voor de onderneming en de medewerkers. Een regeling moet werkbaar zijn en niet onnodig complex. Het is altijd zoeken naar een balans tussen dat wat geregeld moet worden en te veel willen regelen.
Participatie kan heel ingewikkeld gemaakt worden. Veel juristen willen graag alles contractueel dichttimmeren. Het team van SNPI is juist goed in alles terugbrengen naar de basis en wat echt belangrijk is. Ons motto is "less is more". Zelfs dan heb je bij het starten van een regeling een hele stapel documenten nodig. Echt simpel wordt invoeren van een participatieplan niet. SNPI helpt u om te bepalen welke documenten en spelregels echt nodig zijn.
3. Na de invoering begint het echte werk
heeft u een regeling ingevoerd, dan begint het echte werk. Hoe kunt u dit eigenaarschap borgen in de DNA van het bedrijf? Hoe gaat u zien dat de medewerkers als mede-eigenaar gaan werken?
Ook hiervoor kunt u bij SNPI terecht. Er is een community met allemaal gelijkgestemde bedrijven. Deze community komt een aantal keren per jaar bij elkaar om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Zo ontmoet u de praktijk-experts. Sommigen zijn net gestart en anderen hebben participatieregelingen die al decennia werken.
Wilt u een keer kennismaken met onze experts of met onze community? Maak dan een afspraak met ons team via mail@snpi.nl en kom eens langs voor een kop koffie op ons kantoor in Utrecht.