SNPI Blog

wie kan delen, kan vermenigvuldigen!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 7 oktober 2020

Corona vraagt veel van ons, in de samenleving, thuis en op het werk. We moeten ons aanpassen aan nieuwe situaties. Dat is lastig, maar er zijn ook veel bedrijven en mensen die hier heel goed in slagen. Wat valt op bij de bedrijven waarin dat goed lukt? Wat maakt dat zij soepel meebewegen met de markt, innovatiever zijn en beter presteren? En wat kun je juist nu doen om ook zo succesvol te worden?

Een van de sleutels in het succes is de betrokkenheid van hun medewerkers. Er zijn heel veel manieren om medewerkers betrokken te maken, maar een combinatie van strategie, ingebed in organisatiecultuur en HRM werkt het beste, zeker wanneer er ook een financiële component bij wordt gevoegd. Dat kan zijn winstdeling of daadwerkelijk financieel participeren met aandelen of certificaten. Want niets is mooier en genereert de meeste effecten dan samen eigenaar zijn van een bedrijf. 

De ervaring van mede-eigenaarschap creëert de meeste betrokkenheid in een organisatie. Je deelt informatie met elkaar, verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie en je zoekt naar de beste manieren om samen te werken. Gaat het goed dan deel je de winsten en als het, zoals wellicht nu, wat minder gaat, deel je samen de pijn en ga je kijken hoe je kan aanpassen of kan veranderen om weer succesvol te zijn. 

Waarom moet je nu beginnen met iedereen mede-eigenaar te maken?

In crisistijd zijn de aandelen vaak lager in waarde en kunnen medewerkers goedkoop instappen. Bespreek met elkaar de langetermijn verwachtingen en als het voor iedereen duidelijk is dat dit een corona-dip is waar de onderneming uit gaat komen, dan is dat een goede motivator voor de medewerkers om nu in te stappen. 

Het mooiste is dan om nieuwe aandelen uit te geven en medewerkers certificaten van aandelen te laten kopen. Het geld dat binnenkomt met de verkoop van de certificaten, kan weer in het bedrijf worden geïnvesteerd en de liquiditeitspositie kan ermee worden verbeteren.

Gaat het echt heel erg slecht met de zaken, dan is het nu wellicht niet handig om te starten met aandeelhouderschap, tenzij je de aandelen gewoon gaat schenken aan je mensen. Ook hier geldt dat er een langetermijn visie moet zijn. Hoe gaat je bedrijf uit de crisis komen en het tij keren? Het zou zo kunnen zijn, dat je een andere dienst of product gaat bedenken om in de markt te zetten. Dan is het cruciaal dat de medewerkers zich hiervoor gaan inzetten. Samen eigenaar zijn van het bedrijf, gaat hierbij enorm helpen. Samen kan je het nieuwe concept groot maken.

Hoe kan SNPI u hierbij helpen?

Als organisatieadviseur zie ik veel bedrijven worstelen met deze vraagstukken. Belangrijk is het om uw eigen wensen en ideeën goed in kaart te brengen. SNPI kan u hier ook bij helpen. 

De DGA bepaalt altijd de route en SNPI zorgt ervoor dat u de benodigde informatie hebt om deze route te bepalen. Er is niets op voorhand goed of fout in deze trajecten. Het zijn altijd keuzes. 

Neem contact op met SNPI!

SNPI is gespecialiseerd in juridische ondersteuning op het terrein van aandelen overdragen aan het personeel, MT of bedrijfsbreed. Daarnaast heeft SNPI experts op het gebied van HR, bedrijfsstrategie, verandermanagement, governance en communicatie.

Wilt u eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn.

SNPI heeft over de jaren al honderden bedrijven geholpen met het overdragen van de aandelen naar de medewerkers, MT of bedrijfsbreed. SNPI kan u daar altijd bij assisteren. Wij helpen u graag.  

Hebt u in corona-tijd ons boek besteld, dan komen wij graag naar u toe. Als u ons de aankoopmail van Managementboek kan laten zien, dan komen wij graag langs. Uiteraard houden wij bij het bezoeken van uw onderneming wel de coronamaatregelen in acht.  

lees meer

 

Topics: aandeelhouders, aandelenplan, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, start-up

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs