SNPI Blog

Wat gebeurt er met uw bedrijf na uw pensioen?

Door Anne Veenman | woensdag 4 juli 2018

Wanneer u met pensioen bent, wilt u uw onderneming met een gerust hart achter laten. Maar hoe doet u dat? Wat doet u als u bijvoorbeeld geen geschikte opvolger kunt volgen? Een oplossing zou kunnen zijn om via financiële werknemersparticipatie uw bedrijf over te dragen aan uw werknemers. 

Werknemersparticipatie om een stabiel bedrijf achter te laten

Er zijn vele redenen te bedenken waarom u uw werknemers zou kunnen laten participeren in het kapitaal van de ondernemer. Medewerkers zijn gelukkiger, werken harden en blijven gemiddeld langer bij een bedrijf werken. Werknemersparticipatie is dus een goed middel om medewerkers te binden en te boeien aan het bedrijf. Wanneer u dit goed doet, kunt u medewerkersparticipatie ook gebruiken om de waarden van uw bedrijf te verstevigen en vast te leggen. Zo deed het Britse cosmetica bedrijf Lush dit onlangs. Op deze manier zou u ook het bedrijf voor kunnen bereiden op uw vertrek en een succesvolle opvolging garanderen. Uw opvolging regelen via participatie kan op twee verschillende manieren: via een management buy-out of via een management-employee buy out. 

Blauwe Water zeilen 3

Management buy-out (MBO)

Bij een management buy-out verkoopt u uw aandelen aan het management. Het management neemt dan niet alleen uw aandelen maar ook uw taken over. U moet daarbij wel vertrouwen hebben in het nieuwe management, en het nieuwe management ook in het bedrijf. Zij gaan namelijk ook ondernemersrisico dragen. U kunt er ook over nadenken om meer medewerkers dan alleen het management te betrekken bij de opvolging. Onderzoeken laten namelijk zien dat participatieplannen het beste werken als alle medewerkers in de onderneming ervan mee kunnen profiteren. 

Management-Employee buy-out (MEBO)

Bij de meeste bedrijfsopvolgingen wordt ervoor gekozen om de aandelen voor een beperkte mate over te dragen aan werknemers, maar een opvolging kan ook gekoppeld worden aan
een bedrijfsbrede participatie. U moet er dan wel rekening mee houden dat medewerkers verschillende motieven en belangen kunnen hebben om mee te doen. 

Het hoeft niet in één keer

Wanneer u ondernemer bent hoeft u niet in één keer met pensioen te gaan, zoals u dat bij een werkgever zou doen. Als DGA kunt u dit zelf bepalen. Zowel bij een MEBO en een MBO kunt u geleidelijk uw aandelenkapitaal afbouwen over de jaren verspreid. Zo kunt u uw inspraak in de onderneming afbouwen en u geleidelijk terugtrekken uit de onderneming.

Workshop

Om dit doel te bereiken willen wij bedrijven zo goed mogelijk informeren van de mogelijkheden op het gebied van werknemersparticipatie. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? En hoe het invoeren van zo'n plan precies in zijn werk gaat? Schrijf u in voor onze workshop op deze donderdag 5 juli 2018 via de onderstaande button. Het kan nog!

Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl.

New call-to-action

 

Topics: werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs