SNPI Blog

Verschil tussen bonussen en betrokkenheid personeel vergroten

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 18 december 2019

Bonussen kunnen prachtig werken. Kijk maar naar het bericht van het bedrijf in Baltimore. Alle medewerkers ontvingen een bonus op basis van hun dienstjaren. Iedereen kreeg een mooie bonus, zelfs iemand die nog niet eens in dienst was. 

Maar meestal werken bonussen niet zo goed.  

Bonussen versus vergroten betrokkenheid

Veel bedrijven geven bonussen voor individuele prestaties en targets. Dat is op zich geen enkel probleem en kan heel goed werken. Wanneer targets bijdragen aan de resultaten van de gehele organisatie en de collectiviteit positief beïnvloeden, dan kunnen bonussen goed werken. Maar om dit echt goed te doen is lastig. 

Een betere methodiek is bonussen geven aan afdelingen voor gezamenlijke prestaties. Prestaties die bijdragen en goed zijn voor het hele bedrijf en niet alleen voor het individu. Bonussen kunnen gegeven worden voor de resultaten, projectmanagement, voor het samenwerken, oplossingen en financiële cijfers van de afdeling. 

Helaas zijn veel bonussen gericht op individuele targets en werkt het eerder ongewenst gedrag in de hand. Werknemers gaan concurreren met collega's of andere afdelingen en het grotere geheel wordt uit het oog verloren. Als men voor het individuele gewin gaat, dan schiet een bonus haar doel voorbij. Bonussen voegen dan weinig toe aan de betrokkenheid van uw personeel. 

Wij-zij op de werkvloer

Ook gaat het minder goed, wanneer er maar een paar mensen in aanmerking kunnen komen voor een bonus. Ook dat schaadt de collectiviteit. Een wij-zij verdeling op een werkvloer draagt niet bij aan de gezamenlijkheid en betrokkenheid van de mensen. 

Onlangs las ik ook een artikel in het AD dat bonussen ook niet te groot moeten zijn. Hier lees je het hele artikelMedewerkers presteren beter wanneer de bonus niet te groot is. Is de bonus een te groot bedrag dan ontstaat er stress. 

Wilt u dat alle medewerkers zich 100% voor u blijven inzetten, dan moet u goed kijken naar wat hen motiveert en voor alle medewerkers een winstdeling of bonussysteem bedenken. En natuurlijk mag u af en toe de uitblinkers in het zonnetje zetten en iets extra's geven. 

Maar het mooiste is natuurlijk wel dat al uw mensen weten dat inzet wordt beloond en dat iedereen evenveel kans maakt op een extraatje en wellicht zou u samenwerken wel beter moeten belonen, dan een individuele target. Goed samenwerken levert uw organisatie wellicht veel meer op.

Topics: belonen, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs