Nieuwsberichten

Hoe winstdelingen en bonussen ook goed kunnen werken!

Pascale Nieuwland-Jansen woensdag 11 december 2019

Werknemers door het dolle heen: baas deelt 10 miljoen aan bonussen uit

Werknemers van een groot makelaarsbedrijf in de Verenigde Staten kregen tijdens het jaarlijkse kerstfeestje van het bedrijf in Baltimore de verrassing van hun leven. Hun baas Edward St. John verraste zijn 198 werknemers met een bonus van maar liefst 10 miljoen dollar, die op basis van hun dienstjaren onder alle werknemers verdeeld werd.

Hoe winstdelingen en bonussen ook goed kunnen werken om medewerkers te belonen en te binden aan het bedrijf

Fantastisch dit bericht van dit Amerikaanse bedrijf in Baltimore. Het bedrijf St. John Properties deelde maar liefst 10 miljoen dollar uit aan bonussen voor het personeel. Op basis van het aantal jaren dienstverband ontving men een bonus. Een monteur kreeg een hogere bonus dan de directeur. Simpelweg omdat hij langer in dienst was. De bedragen liepen op tot tot wel 220.000 dollar per persoon. Het bedrijf had targets gehaald en wilde dit vieren met het personeel. 

Wat een fantastisch verhaal! Onderzoeken laten zien dat de effecten van winstdeling en bonus maar van korte duur is en dat medewerkers het snel weer zijn vergeten. Nou ik denk dat ze deze bonus in Baltimore niet snel zullen vergeten. Deze bonussen gaat men nog lang heugen. Het gaat levens veranderen. Mensen kunnen ineens een huis kopen, kinderen laten studeren en noem maar op. 

Wat zijn de succesfactoren van financiële medewerkersparticipatie? Bedrijfsbrede regelingen hebben de meeste effecten. Niet alleen op de betrokkenheid van de medewerker, maar op het collectief en op de organisatie. Goede regelingen hebben nog een derde effect. Zij zijn goed voor de economie. Het geld gaat niet naar buitenlandse investeerders, maar komt bij de mensen in de omgeving van het bedrijf en het geld wordt lokaal besteed.  

Bedrijfsbrede regelingen zijn overigens iets anders dan managementparticipaties. Managementparticipaties zijn prachtig voor de opvolging van het bedrijf. Een DGA wil immers toch ook een keer met pensioen. 

Brede regelingen met aandelen of winstdeling richten zich op de toekomst, groei, maar ook juist continuïteit, betrokkenheid en motivatie van mensen. Een mooie en goede beloning voor de behaalde prestaties is dan essentieel en motiveert enorm. Een paar tientjes is leuk, maar een echt mooi bedrag betekent misschien wel voor altijd gemotiveerde medewerkers als ik naar het voorbeeld in Baltimore kijk.

Ik verwacht dat deze medewerkers hard zullen blijven werken voor het bedrijf, want er is een nieuwe target gesteld. En wie weet als ze die target halen, wat ontvangt men dan als bonus?

lees het hele artikel

Topics: winstdeling, nieuwsberichten, eigenaar zijn