Vanochtend werden wij wakker met het nieuws over de beursgang van Adyen. De waardering van Adyen ligt tussen de vijf en de tien miljard en over vier weken zullen de aandelen op de AEX genoteerd worden. Dit is niet alleen voor beleggers interessant, Adyen is een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland, maar ook voor de medewerkers van Adyen is dit goed nieuws. Maar hoe hadden zij meer kunnen profiteren van deze beursgang?
Alle medewerkers van Adyen, van de receptioniste tot de CEO, doen namelijk mee aan een aandelenoptieregeling sinds 2013. Sinds 2013 is de waarde van een aandeel Adyen tien keer zo veel waard geworden. Dat is dus een aanzienlijk rendement. Deze beursgang biedt dus de mogelijkheid om deze aandelen te verzilveren, maar of dat ook voor werknemers geldt is nog maar de vraag. Zij worden niet genoemd als potentiële verkopers. Aandelenopties zijn vaak gebonden aan een verplichtingen en afspraken, die onderdeel uit maken van de HR strategie. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat werknemers pas na een aantal jaren hun opties mogen verzilveren (een zogenaamde vesting-periode), om te voorkomen dat werknemers na een korte periode weer vertrekken.
CEO Pieter van der Does ziet in de beursgang geen feestje voor het personeel, maar meer als een noodzakelijke manier om externe aandeelhouders hun investering te laten verzilveren. Echte feestjes worden pas gevierd wanneer nieuwe producten zijn ontwikkeld of andere prestaties zijn bereikt. Het ontbreken van een feestje zou ook te maken kunnen hebben met de afspraken die gemaakt zijn met het personeel betreffende verkoop, maar dat is speculatie.
Ondankt dat Adyen medewerkers nu op papier een vertienvoudiging van hun opties meemaken (mits ze natuurlijk in 2013 zijn ingestapt), zouden ze meer voordelen hebben gehad wanneer Adyen voor een andere vorm van participatie had gekozen. SNPI adviseert daarom ook bedrijven om niet voor opties op aandelen te kiezen. Welke voordelen hadden werknemers en dus Adyen gehad wanneer zij in plaats van opties certificaten van aandelen hadden gehad?
Wanneer Adyen had gekozen voor certificaten van aandelen voor het personeel, zouden deze meer voordeel hebben gehad bij een beursgang en wellicht zich als werknemer meer betrokken gevoeld bij Adyen. Bovendien had Adyen over een beter instrument kunnen beschikken om de mening van de werknemers te peilen over dit soort beslissingen. Ook grote bedrijven als Adyen zijn geschikt voor een dergelijke constructie. SNPI kan onder haar klantenkring bijvoorbeeld Sligro, Witteveen + Bos en Donkergroen regelen, plus grote namen in de Fintech sector, zoals ViCompany. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? Schrijf u in voor onze workshop op 5 juli 2018.
Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl?