SNPI Blog

Telegraaf kopt: Bedrijven binden personeel met aandelen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 2 maart 2022

„Het zijn geen gouden handboeien, maar het geeft je wel de mogelijkheid net iets meer te doen”, citeert de krant Pascale Nieuwland. Een leuke quote, en het artikel legt goed uit hoe aandelen voor medewerkers kunnen werken voor een  bedrijf. Er komen ook twee bedrijven aan het woord die een aandelenplan hebben: Donker met Anja Kanters en VI company met Kees de Koning en Tim Oskam. Lees hier het hele artikel.

Investeren in toekomst

Pascale Nieuwland, directeur van SNPI, legt in het interview uit hoe  aandelen kunnen helpen om schaars talent aan het bedrijf te binden. Zo laat je medewerkers immers meeprofiteren van winst en groei. Het kan je bedrijf aantrekkelijk maken voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Bedrijf en mensen investeren in elkaars toekomst. En, iets wat velen niet weten, medewerkers die in hun LinkedIn profiel aangeven dat ze mede-aandeelhouder zijn, worden duidelijk minder vaak benaderd door recruiters.

Belangrijke lessen

Wie ook aan de slag wil met aandelen voor medewerkers - of varianten daarvan - zal een plan gaan maken dat voor een langere tijd werkt. Het werkt beter als alle medewerkers mee kunnen doen, maar houd er rekening mee dat er altijd mensen zijn die dit niet willen of op dit moment niet willen.

Klein beginnen

De meeste bedrijven die dit toepassen starten met een kleine regeling en kleine bedragen. Beleggen, zelfs in het eigen bedrijf, moeten medewerkers vooral doen met geld dat zij kunnen missen. In een aantal jaren kunnen medewerkers dan een pakket aandelen opbouwen. Zo kan iedereen naar draagkracht steeds iets inleggen. Managers leggen meestal iets meer in. Maar als je een plan goed ontwerpt kan ook een gewone medewerker op den duur een pakket aandelen van € 35.000,- of meer bezitten. Zo kan een bedrijf na een aantal jaren zelfs geheel in handen komen van de medewerkers - als dat het doel is. Maar je kunt ook kiezen voor een blijvend minderheidsbelang van de medewerkers. Je kiest een plan dat past bij het bedrijf. 

Voordelen van een brede aandelenregeling

In de loop der jaren zijn er al veel onderzoeken geweest naar  aandelenregelingen en al die onderzoeken laten hele mooie effecten zien. Voorwaarden zijn dat het gaat om een bedrijfsbreed plan, alleen als iedereen mee kan doen is het effect optimaal. Ook moeten je HRM en salaris op orde zijn. Je creëert een cultuur van investeren in elkaar, iedereen wordt gewaardeerd en iedereen draagt zijn steentje bij.


We leven in beweeglijke tijden. In de coronacrisis zagen we dat bedrijven waar de medewerkers mede-eigenaar zijn beter meebewegen met de economie. De Amerikaanse Rutgers Universiteit presenteerde onlangs de laatste onderzoeken uit 2021 en die laten dit weer heel goed zien. Ook dat is een goede reden voor alle bedrijven om eens te kijken naar mede-eigenaarschap van medewerkers.

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Kennismakingsgesprek inplannen
New Call-to-action

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs