SNPI Blog

Op naar een mooi participatief 2019!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 20 december 2018

Het SNPI-diner gaf mij persoonlijk weer nieuwe inspiratie om weer met een frisse blik naar ons eigen werk te kijken en vol nieuwe energie te beginnen aan 2019. Met name het betoog van Ewald Engelen vond ik erg inspirerend.

De bevlogenheid en passie waarmee Ewald van Engelen spreekt is mooi om te zien. Hij vertelt de dingen zoals hij die ziet en geeft zijn mening. Niet omfloerst en diplomatiek, maar recht voor zijn raap.

Ewald Engelen gaf een overzicht van gebeurtenissen in de afgelopen decennia. Hij vertelde over de bankencrisis en hoe weinig hier van was geleerd. Hij haalde Pikketty aan die constateerde dat het verschil tussen de rijken en de gewone mensen steeds groter wordt. De rijken worden rijker en de rest wordt steeds armer.

Ewald Engelen had het ook over het kapitalisme en dan met name de grote bedrijven, die in de greep zijn van de aandeelhouders. De aandeelhouders willen 15% rendement en om dit te bereiken wordt de directie beloond op basis van de rendementen of uitbetaald in aandelen en zo tot het kamp van de aandeelhouders gaat behoren. Hoe rendementen worden behaald is niet belangrijk, als ze maar worden betaald. Bedrijven gaan trucjes toepassen en betalen in sommige gevallen zelfs geen of nauwelijks belasting, met als doel zoveel mogelijk dividend uitkeren.

Deze bedrijven geven niets meer terug aan de samenleving. Ewald merkte ook op dat de bedrijven die het anders doen, zoals de bedrijven aangesloten bij SNPI. De bedrijven die het medewerkers aandeelhouder maken en zich niet laten sturen door de grootaandeelhouders zijn nodig in de wereld. Deze bedrijven zijn de tegenhangers van het foute kapitalisme. Zo interpreteer ik Ewald zijn woorden.

Deze bedrijven met een brede medewerkersparticipatie zijn juist heel modern.

Deze bedrijven met een andere insteek van aandeelhouderschap en zeggenschap, zijn belangrijk als tegenhanger van de grote beursgenoteerde bedrijven die geld rondpompen en niet bezig zijn met het milieu, met ethiek of die 15% rendement.

De boodschap die Ewald had, verstevigt nog maar eens de ideologie van onze stichting en dat wat wij doen echt heel mooi is, voor mens en omgeving.

Iedereen aandeelhouder maken van een bedrijf en de zeggenschap delen is een prachtig model waarbij de goede elementen van het kapitalisme zijn geborgd. Geld verdienen is niet vies. Maar samen het geld delen en zorgen dat er een mooi bedrijf bestaat. Een bedrijf dat niet alleen kijkt naar het rendement, maar ook naar de continuïteit, de medewerkers, duurzaamheid, de omgeving en het milieu. Dit concept van duurzaam aandeelhouderschap moeten meer bedrijven overwegen. Bij de moderne bedrijven van nu is zelfsturing heel gewoon en waarom zou je als bedrijf niet die extra stap nemen en iedereen aandeelhouder laten worden. In mijn ogen heeft duurzaam aandeelhouderschap juist nu de toekomst!

New Call-to-action

 

Topics: aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs