Nieuwsberichten

Positief effect van medewerkersparticipatie op duurzaamheid

Pascale Nieuwland-Jansen donderdag 21 maart 2024

Onlangs verscheen een interessant onderzoeksartikel van de Radboud Universiteit in de British Journal of Industrial Relations over de invloed van financiële medewerkersparticipatie op duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Resultaten laten een positief verband zien tussen het bezit van werknemersaandelen en de duurzaamheidsprestaties van bedrijven.<

 

Uniek Europees panel

 

Loon en secundaire arbeidsvoorwaarden werden lange tijd vooral gezien als incentives om de economische doelen van een organisatie te behalen. Echter, dit recente onderzoek suggereert dat ze ook een rol kunnen spelen in het bevorderen van duurzaamheidsprestaties van bedrijven. In hun artikel Employee financial participation and corporate social and environmental performance: Evidence from European panel data beschrijven Braam, Poutsma, Schouteten en Heijden de impact van verschillende vormen van financiële participatie van werknemers op de sociale en ecologische prestaties van bedrijven.

 

Financiële participatie vormen en duurzaamheidsprestaties

De Nederlandse wetenschappers onderzochten de relatie tussen werknemersaandelen, eigendoms-, aandelenoptie- en winstdelingsplannen enerzijds, en corporate sustainability performance (ofwel maatschappelijk verantwoord werkgeven) anderzijds. Daarnaast onderzochten ze het verband tussen management participaties met meerderheidsaandelen en brede medewerkersparticipatie met minderheidsaandelen enerzijds en CSP, anderzijds. Met behulp van een unieke Europese paneldataset tonen de resultaten aan dat bedrijven met (brede) aandelenplannen voor werknemers hogere CSP vertonen, terwijl bedrijven met winstdelingsplannen een lagere CSP hebben als er geen participatieplan aanwezig is. Ook wordt het positieve effect van brede medewerkersparticipatie op CSP vergroot wanneer werknemers een groter belang in het bedrijf hebben.

Betrokkenheid stakeholders

Het onderzoek toont eveneens aan dat werknemersaandelen de betrokkenheid van stakeholders vergroot, waardoor de gemeenschappelijke belangen van de organisatie en werknemers worden versterkt om op lange termijn te investeren in maatschappelijk verantwoord werkgeven, terwijl tegelijkertijd hun vizier wordt verbreed naar de belangen van externe stakeholders op lange termijn.

Lees het volledige artikel

Voor een diepgaande analyse en verdere inzichten in dit onderwerp, nodigen we je uit om het volledige en originele artikel te lezen in onze kennisbank met wetenschappelijke artikelen.

 

Topics: medewerkersparticipatie