SNPI Blog

Medewerkersparticipatie - Het is nu het moment om te starten

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 19 augustus 2020

Nog dagelijks hebben we last van corona. Ook bedrijven merken het maar al te goed. Medewerkers die ineens twee weken in quarantaine moeten. De werkdruk neemt toe en de omzetten staan onder druk. 

Alle hens aan dek

Nu is het moment om samen de schouders eronder te zetten en goed te blijven samenwerken. Continuïteit van de organisatie en behoud van de banen zijn nu van enorm belang.

Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat alle medewerkers meedoen een meedenken. Zijn de werkzaamheden coronagevoelig gebleken, dan moet er samen gezocht worden naar misschien wel nieuwe business of andere diensten en markten. 

Er wordt nu veel gevraagd van met name de ondernemers, maar dat geldt ook voor de medewerkers. Loonstijgingen zijn van de baan of er komt een reorganisatie. Er is meer stress en werkdruk dan anders. Toch is dit een goed moment om te starten met medewerkersparticipatie. 

Effecten medewerkersparticipatie

Bedrijfsbrede medewerkersparticipatie waarbij alle of bijna alle medewerkers een deel van de onderneming bezitten, maakt de betrokkenheid en de saamhorigheid van de medewerkers groter in een onderneming. iedereen is mede-eigenaar en heeft er belang bij dat het goed gaat met de onderneming. Medewerkers zullen meer geïnteresseerd zijn in hoe het gaat met het bedrijf.
Gaat het goed, dan profiteert iedereen mee van de winst. Gaat het minder, dan gaat de saamhorigheid een belangrijke rol spelen.

Saamhorigheid in bedrijfscultuur

Saamhorigheid is iets dat veel familiebedrijven van nature hebben. Maar ook bedrijven met een brede medewerkersparticipatie hebben deze eigenschap. Het samen eigenaar zijn van het bedrijf heeft een psychologisch effect, dat je niet moet onderschatten.

Gewaardeerd voelen

Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gerespecteerd dat zij mede-eigenaar mogen zijn. Deze medewerkers zullen meer hun verantwoordelijkheid nemen als dat van hen gevraagd wordt. En als je de medewerkers dan ook meer informatie geeft en betrekt bij de bedrijfsprocessen en de strategie, dan zal je merken dat de saamhorigheid en de familiecultuur vanzelf gaan ontstaan. 

Crisisbestendig

Deze eigenschappen zijn in tijden van crisis enorm belangrijk. Medewerkers zullen sneller problemen signaleren op de werkvloer, informatie met collega's delen en eerder collega's aanspreken als iets niet lekker loopt. Dit meedenken met de organisatie is in tijden van een crisis, zoals corona van groot belang. Het maakt organisaties flexibeler.

Nu goede periode om te starten met medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie invoeren kost even tijd. Er moet het een en ander worden ingeregeld. Begin hier op tijd mee. Nu is een goede periode om te starten. Je hebt tot einde van het jaar tijd om de regeling uit te werken en aan te laten sluiten bij je bedrijf en medewerkers. Begin 2021 kan je dan op basis van de cijfers van 1/1/2021 starten. De meeste regelingen starten in de periode april-juli van elk jaar (binnen drie maanden na het vaststellen van de jaarrekening). 

Neem contact op met SNPI!

Wil je eens verder praten over de mogelijkheden, neem dan contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn!

SNPI heeft over de jaren al honderden bedrijven geholpen met een participatieplan. SNPI biedt adviespakketten aan tegen een vast bedrag. 

Heb je in corona-tijd ons boek besteld, dan komen wij deze zomer graag naar je toe. Als je ons de aankoopmail van Managementboek kan laten zien, dan komen wij graag bij je langs. Uiteraard houden wij bij het bezoeken van je onderneming wel de coronamaatregelen in acht.  

lees meer

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap, crisis

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs