SNPI Blog

Hoe komen we uit de crisis? Maak nu het personeel mede-aandeelhouder!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 4 juni 2020

Langzaam komen we uit een dal. Een periode dat veel bedrijven noodgedwongen dicht moesten. Bedrijven starten weer op en andere bedrijven gaan verder waar zij waren gebleven. 

Hoe de crisis zijn effect zal hebben op de bedrijven, Nederland en de economie gaan we de komende maanden zien.

Voor veel bedrijven waren deze weken goed om eens te kijken naar de eigen structuur, werkzaamheden en markt. Wat kan beter en hoe kunnen we weer beginnen en het bedrijf weer opbouwen? Deze analyse kan je het beste doen met je eigen medewerkers. We weten uit onderzoek dat participatieve bedrijven, waar alle medewerkers een stukje mede-eigenaar zijn, beter uit een crisis komen en sneller winstgevend zijn, dan bedrijven waar de medewerkers geen mede-eigenaar zijn. Juist nu een idee om verder mee te nemen. Waarom en hoe, leg ik heel kort uit.

Nieuwe start maken

De waarde van de aandelen is in de meeste bedrijven nu lager dan voor de crisis. Het is nu dan ook een goed moment om te beginnen met medewerkersparticipatie in de vorm van aandelen of certificaten van aandelen. Omdat medewerkers hier direct of indirect voor investeren in het bedrijf, is het gunstig als de aankoopprijs laag is. Laat uw medewerkers nu instappen en maak hen mede-eigenaar. Samen maakt u een organisatie productiever en winstgevender. Uw medewerkers zullen dit waarderen en extra profiteren, doordat de waarde van de aandelen of certificaten zal stijgen en u ook weer dividend gaat uitkeren. Gaat het hierna goed met de onderneming, dan profiteert iedereen mee. Gaat het tijdelijk slechter, dan gaat u samen bekijken wat de mogelijkheden zijn en dan zal je zien dat als medewerkers hebben meegeprofiteerd van de ups, zij ook bereid zijn om samen de mindere tijden  door te komen.

Tijd voor een nieuwe balans

Er zijn heel wat bedrijven die op dit moment offers vragen van de medewerkers. Het kan een goed idee zijn om daar wat tegenover te stellen, zodat mensen niet het gevoel hebben met lege handen te staan. Uiteraard is het niet de bedoeling dat aandelen in plaats komen van primaire beloning. SNPI vindt dat het wel bespreekbaar is om aandelen mee te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden of daarvoor uit te ruilen. Aandelen kopen via winstdeling kan natuurlijk ook.

Toekomstmogelijkheden zien

Belangrijke voorwaarde is dat medewerkers zelf beslissen of ze direct of indirect investeren in het bedrijf waar zij werken. Dit is niet alleen relevant vanwege mogelijke, persoonlijke financiële omstandigheden en voorkeuren. Het is het ook nuttig om de vraag open te stellen. U stelt de proef op de som: Hebben mijn eigen medewerkers vertrouwen in de toekomst van het bedrijf? Als het goed is, komt u niet voor verrassingen te staan, maar u zult wellicht wel ontdekken op welke punten het nuttig en nodig is om meer informatie en kennis met de medewerkers te delen. Leg de vraag in elk geval voor aan alle medewerkers- in de vorm van een plan waar alle medewerkers in principe aan mee kunnen doen. Pas bij een bedrijfsbrede deelname zal financiële participatie echt goed werken.

SNPI kan je helpen!

SNPI helpt jaarlijks heel veel bedrijven bij het ontwerpen en invoeren van een regeling. Je kunt bij ons terecht voor een compleet implementatiepakket of deelpakketten. SNPI kan je helpen met de regeling ontwerpen en vervolgens invoeren. De regeling wordt geheel naar je wensen ingericht en sluit aan bij je wensen, bij de organisatie en de medewerkers. In deze tijd kunnen we via Teams afspreken en kunnen wij al snel de eerste stappen samen zetten. SNPI helpt je na het ontwerp ook bij de invoering, vanaf de start tot en met de eerste transacties van de certificaten. 

Vragen?

Heb je vragen over medewerkersparticipatie en hoe je dit kan toepassen in je organisatie. Neem dan eens contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn! 

Neem contact op

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap, crisis

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs