Blog

Willen millennials flexibiliteit en zelfstandigheid?

Geschreven door Anne Veenman | dinsdag 23 januari 2018

Hoe gaat de arbeidsmarkt zich de komende tijd ontwikkelen? En wat wordt de toekomst van aandeelhouderschap door medewerkers? Waar zijn jongere generaties naar op zoek. Is dat flexibiliteit en zelfstandigheid?

Door Anne Veenman

 

In de blog van 14 december kondigden wij aan de komende tijd te gaan bloggen over trends op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt zal de komende jaren voor een steeds groter deel bestaan uit de zogenaamde “millennials”. Deze nieuwe generatie medewerkers (geboren na 1986) is omringd door een hoop vooroordelen. Zo zouden ze niet genoeg geld hebben voor koophuizen, maar wel voor dure backpackreizen door Azië. Ze willen ,het liefst flexibel van baan naar baan hoppen en hebben hun mondje altijd klaar om hun mening te laten horen. Maar is dit echt zo? En wat gaat dit betekenen voor de toekomst? Kun je wel aandelenplannen bouwen op medewerkers die zichzelf iedere twee jaar ergens anders zien werken? 

Flexibiliteit of een vast contract 

Millennials zouden flexibiliteit willen, de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en veel vrijheid willen hebben in hun werk. Dit weerspiegelt zich bijvoorbeeld in de stijgende hoeveelheid millennials die als zzp’er werken en een dalende hoeveelheid mensen die in een vast dienstverband werken (bron). Vooral “millennial-zzp’ers” geven aan dat ze kiezen voor werken als zzp’er omdat ze behoefte hebben aan flexibiliteit.

Schaduwkanten van flexibiliteit

Zowel vanuit werknemers als vanuit werkgevers heeft flexibiliteit ook negatieve kanten. In bijvoorbeeld de deeleconomie, booming van start gegaan tijdens de jaren van crisis, zien we dat medewerkers van bezorgservice Deliveroo, vaak millennials, protesteren tegen het feit dat zij gedwongen worden als zzp’er te werken. Als zelfstandig ondernemende medewerkers bouwen zij geen pensioen op, zijn niet verzekerd tegen ziekte of ongevallen en verdienen naar eigen zeggen een lager uurloon dan in loondienst. 

Aan beide kanten

Ook vanuit de kant van werkgevers rijst de vraag wat ze aan moeten met werknemers die flexibele contracten willen. Bedrijven investeren geld in de opleiding van nieuwe werknemers, en als zij na enkele jaren vertrekken is dit een verlies. Bij SNPI merken we dat er meer vragen komen van bedrijven over hoe zij om moeten gaan met nieuwe werknemers in het bedrijf. Zouden zij wel mee willen doen aan aandelenplannen? En zijn zij wel bereid om geld te investeren in de onderneming? Daarom is het interessant om eens te kijken waar het medewerkers precies om gaat en wat hun behoefte is.

Nader onderzoek

Uit onderzoeken als die van het CBS komt inderdaad naar voren dat millennials graag als zzp’er werken omdat ze zelfstandig en flexibel voor verschillende bedrijven willen werken. Echter, deze sample van de ondervraagden bestaat enkel uit zzp’ers. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen opleidingsniveaus. Laag opgeleiden kregen in 2016 vele malen minder vaste contracten dan hoog opgeleiden, en kozen er vaker voor om als zzp’er aan de slag te gaan.

Veel bedrijven waar wij mee werken, werken met hoger opgeleid personeel. Daarom vonden wij het tijd voor ons eigen onderzoek. Wij vermoedden van tevoren dat in onze samples millennials niet specifiek meer behoefte hebben aan zelfstandigheid en flexibiliteit.


Eerste (voorlopige) resultaten SNPI-onderzoek

Vast contract, ja graag: 88% van onze respondenten, geboren na 1986, vindt het hebben van een vast contract heel tot best belangrijk. Dit is opvallend hoog. Bij respondenten van andere leeftijden ligt dit getal lager, op 77%. Van de generaties die voor 1960 zijn geboren (de babyboomers en de protestgeneratie op een hoop) zegt slechts 50% het hebben van een vast contract belangrijk te vinden. Deze uitkomst is natuurlijk logisch, jonge mensen hebben meer baat bij een vast contract, dat is vaak nodig om een huis te kopen, wat de babyboomers en de mensen uit de protestgeneratie vaak al hebben. Toch gaat het in tegen de vooroordelen over millennials.

Liever een baan: Bovendien blijkt uit ons onderzoek dat 90,7% liever een vaste baan heeft, dan als zelfstandige aan de slag te gaan. Bij andere leeftijden ligt dit percentage wederom veel lager, op 66%. In ons netwerk is de wens, waar het CBS over bericht, om als zelfstandige te werken bij millennials dus niet zo groot.

Zekerheid belangrijk: Ook geven millennials aan om flexibiliteit in hun werk op te willen offeren voor meer zekerheid en langere tijd bij hetzelfde bedrijf te willen werken.

Bestaat onze sample uit a-typische millennials?

De (voorlopige) resultaten uit ons onderzoek zijn vrij anders dan de vooroordelen die men heeft over millennials. Bestaat onze sample dan uit compleet a-typische millennials met wat ouwelijke instellingen in hun leven? Nee, dat is niet zo. Dat de vooroordelen over millennials schromelijk overdreven zijn bleek al uit eerdere onderzoeken. Maar toch blijven deze hardnekkige vooroordelen bestaan. Wat wel zo is, en blijkt uit ons als wel uit onderzoek van bijvoorbeeld Gallup (bron, is dat millennials liever werken in een vlakkere organisatie, waarbij zij kunnen blijven leren en de baas een coach is.

Millennials te flexibel voor medewerker-aandeelhouder?

Nee dus. Millennials zijn uitermate geschikt om te betrekken bij een aandelenplan binnen uw onderneming.

Meedoen aan het onderzoek kan nog steeds!