SNPI Blog

Millennials als mede-aandeelhouders

Door Anne Veenman | donderdag 14 december 2017

Wanneer u medewerkers meer bij uw bedrijf wilt betrekken en vormen van financiële werknemersparticipatie overweegt, is het natuurlijk de eerste stap om te vragen wat uw medewerkers zelf willen.

Door Anne Veenman

 

Om u te helpen bepalen waar uw medewerkers behoefte aan hebben, en te zien welke verschillen er tussen medewerkers zijn, voert SNPI een onderzoek uit. We richten ons speciaal op de jongere generaties omdat er nogal wat veronderstellingen leven over wat zij wel en niet zouden zoeken. Want wat vinden zij zelf?

Generaties

De laatste tijd wordt er veel gepubliceerd over de jonge generaties, de zogenaamde millennials, die behoefte zouden hebben aan een heel andere werkplek en heel andere levensdoelen nastreven dan oudere werknemers. Maar wie zijn de millennials? In Nederland zijn traditioneel gezien vier generaties te onderscheiden:

 1. Protestgeneratie/babyboomers (geb. 1941-1955) 
 2. De verloren generatie (geb. 1956-1970)
 3. Pragmatische generatie (geb.1971-1985)
 4. Grenzeloze generatie/millennials (geb. na 1986)

Wat willen de millennials?

In een vorige blog schreven wij over deze jonge generatie, millennials dat zij zich onderscheiden op de volgende vlakken:

 • Kijken niet verder dan 2-3 jaar vooruit
 • Hebben geen geld over
 • Zijn nog op zoek naar welke baan en werkgever bij hen past
 • Willen graag ergens bij horen
 • Zoeken waardering
 • Houden van snel
 • Houden niet van veel regels en ingewikkelde stukken tekst

Starters-millenials-jong.jpg

Millennials en medewerker-aandeelhouderschap 

Wanneer millennials daadwerkelijk niet langer dan 2-3 jaar bij een zelfde werkgever willen blijven, is dat interessant. Enerzijds zijn zij een risico voor een participatieplan, participatieplannen worden stabieler wanneer er weinig verloop is. Anderzijds zijn zij de perfecte doelgroep voor financiële participatie. Door ze naast salaris ook mede-eigenaar te maken van de onderneming, zouden millennials wel eens getriggerd kunnen worden om zich voor langere tijd te binden aan een onderneming. Ook bij de workshop bij ProShare UK liepen millennials door de korte duur van hun contract of het uitblijven van een vast contract deelneming aan participatieplannen mis.

Onderzoek 

Op dit moment doen wij onderzoek naar verschillen tussen generaties op de arbeidsmarkt, en hoe dit invloed heeft op medewerker-aandeelhouderschap.

In 4 blogs zullen we de voorlopige resultaten van ons onderzoek bekend maken en de volgende stellingen bespreken:

• Millennials willen flexibiliteit en zelfstandigheid
• Millennials willen zeggenschap en inspraak
• Millennials vinden ervaringen belangrijker dan bezit
• Millennials zullen de arbeidsmarkt in de toekomst hervormen

Help ons met het krijgen van inzicht wat de millennials en werknemers uit andere generaties zoeken op de arbeidsmarkt. Vul ons onderzoek in en kijk wat u belangrijk vind in uw baan. 

New Call-to-action

Topics: financiële medewerkersparticipatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs