SNPI Blog

Geef medewerkers aandelen i.p.v een loonsverhoging!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 7 maart 2019

Geen geld voor extra loon, wel geld voor aandeelhouders

Gisteren stond in het nieuws dat de aandeelhouders weer een mooie winstuitkering ontvangen. Het gaat goed met veel beursgenoteerde bedrijven. En we zien als reactie hierop partijen roepen om een loonsverhoging voor het personeel.

Maar waarom denkt niemand eraan om ook de medewerkers van die beursgenoteerde bedrijven aandeelhouder te maken!

Aandelen bezitten is voor medewerkers fiscaal erg gunstig. Het bezit valt in box 3. De eventuele waardestijging is geheel onbelast en dividend is ook belastingvrij. De onderneming betaalt wel dividendbelasting, maar dat kunnen medewerkers terug vragen via de jaarlijkse belasting-aangifte.
Ontvangen medewerkers de aandelen als schenking, dan lopen zij geen enkel risico en is het een extraatje en kunnen zij maximaal meeprofiteren van de winsten die gemaakt worden.

Lonen marktconform en geef de medewerkers aandelen

Een combinatie van marktconforme salarissen en een aanvulling met aandelen zou voor iedereen de beste oplossing zijn.

Maar helaas is het schenken van aandelen in Nederland fiscaal heel onaantrekkelijk gemaakt. In veel landen om ons heen kan er jaarlijks voor een paar honderd euro belastingvrij aandelen worden geschonken.
Nederland ziet het belang van brede aandelenregelingen (nog) niet!

Een Nederlands bedrijf kan niet belastingvrij aandelen schenken aan het personeel. Hier is het schenken van aandelen een kostbare zaak en betaal je zelfs dubbel.

Allereerst betaal je over een schenking van aandelen loonheffing en de kosten kunnen niet, zoals een reguliere winstdeling, worden afgetrokken van de vennootschapsbelasting. Het schenken van aandelen is op deze manier onnodig duur. Ooit was dit bedacht om topbeloningen via aandelen onaantrekkelijk te maken, maar nu houdt het bedrijven tegen om bedrijfsbrede aandelenplannen in te voeren en kunnen medewerkers niet meeprofiteren van groei en winsten.

Dat is jammer, want al jaren zien we dat elk onderzoek (zowel in Nederland, als in het buitenland) over bedrijfsbrede aandelenplannen allemaal positieve effecten genereren bij bedrijven.

Nieuwe manier van sparen voor medewerkers

Stel dat bedrijven nu jaarlijks belastingvrij een € 500,- tot € 1.000,-  mogen schenken aan de medewerkers, met als enige voorwaarde dat dit bedrijfsbreed zal worden toegepast en dat medewerkers de aandelen niet mogen verkopen tot zij uit dienst gaan, dan denk ik dat veel meer bedrijven dit gaan overwegen en profiteren de gewone medewerkers eindelijk een keer mee van de winsten die worden gemaakt.

Na het verdwijnen van de spaarloonregeling kunnen gewone medewerkers niet meer fiscaal gunstig sparen. Dit zou een mooi alternatief zijn.

https://www.ad.nl/ad-werkt/geen-geld-voor-extra-loon-wel-geld-voor-aandeelhouders~a45bb829/ 

Topics: werknemersaandelen, aandelen voor medewerkers, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs