SNPI Blog

Sparen voor later

Door Karen Ubachs | donderdag 29 november 2018

Meerdere wegen naar Rome

Pensioen blijft een lastig verhaal voor iedereen, ook voor de mensen in Den Haag. De onderhandelingen over een pensioenakkoord zijn nog steeds gaande. 

Hoe kan daadwerkelijk iedereen vermogen opbouwen voor later? En stressvrij genieten van hun oude dag. Vroeger waren er allerlei fondsen voor de medewerkers, dit mag allemaal niet meer. De spaarloonregeling bestaat bijvoorbeeld niet meer. Maar er zijn meerdere manieren om vermogen op te bouwen. Je kan je huis afbetalen, aandelen kopen op de beurs maar je kunt ook aandelen kopen in het bedrijf waarin je werkt. 

Je oude dag

Het aandeelhouderschap in het eigen bedrijf is in de VS een zeer populaire vorm van vermogensopbouw, veelal gebruikt door de Amerikanen voor hun pensioen. Medewerkers uit de middenklasse hebben weinig mogelijkheden om vermogen op te bouwen zeggen denkers, onder wie Professor Joseph Blasi, goeroe op het gebied van medewerker-aandeelhouderschap.

In Nederland blijft de aandacht voor de potentiele economische en sociale effecten van financiële participatie ver achter bij de aandacht die de overheid in de ons omringende landen hiervoor heeft. Ook de EU staat in haar beleid veel positiever ten opzichte van dit fenomeen dan Nederland.

Het wordt steeds lastiger om je oude dag te verzekeren. Zeker in de huidige huizenmarkt waar de woningprijzen zo hoog liggen dat starters bijna niet meer kunnen instappen. De verschillen tussen arm en rijk worden in de wereld steeds groter. Bij een breed aandelenplan voor medewerkers profiteert iedereen van groei; de hoge pief in het kantoortje met het mooie uitzicht maar ook de mensen op de vloer voelen diezelfde groei en zien deze terug in de waarde van hun aandelen.

Het zou zo maar kunnen dat een aandelenplan voor medewerkers de nieuwe spaarloonregeling wordt. Wij zijn voor!

Iedereen genieten

Het is tijd om iedereen mee te laten genieten van de taart die financiële medewerkersparticipatie heet. Want bij een breed aandelenplan waar iedere werknemer aandeelhouder kan worden, geniet de telefoniste en de accountmanager van dezelfde groei.

New Call-to-action

 

Topics: aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs