SNPI Blog

Medewerkers van het eerste uur

Door Karen Ubachs | donderdag 14 februari 2019

Medewerkers van het eerste uur stoppen vaak heel veel energie, uren, toewijding en creativiteit in een onderneming. Een iets lager salaris in combinatie met het krijgen van aandelen in de onderneming is misschien aantrekkelijk. Het waardeert hun inzet voor de onderneming. Aan medewerkers aandelen geven, wordt door de fiscus gezien als extra loon. Dat is bij een startend bedrijf geen probleem. Juist bij de start heeft de onderneming nog nauwelijks waarde. Daar staat tegenover dat deze medewerkers later optimaal profiteren, juist omdat de waarde in de eerste jaren enorm kan groeien.

Misschien vindt u het als ondernemer wat veel van het goede om meteen het roer te gaan delen met personeel. Het is uw idee en uw project. Meedenken is leuk, mee beslissen gaat misschien wat ver. Allereerst bepaalt u zelf hoeveel aandelen u beschikbaar wilt stellen. Vervolgens kunt alle afspraken over de rechten en plichten van de aandeelhouder vastleggen in de aandeelhoudersovereenkomst, zo ook uw positie als grootaandeelhouder.

Medewerkers kunnen aarzelen om zich zo vroeg te committeren aan het bedrijf. Maak hier dus zeker geen verplichte regeling van, en vraag niet om een groot deel van het salaris in het bedrijf te laten. Bij aarzeling kan het helpen om uit te leggen dat de mogelijke opbrengst het grootst is wanneer ze juist vanaf de start meedoen en de risico’s het kleinst. Luister echt goed als ze echt twijfelen over het succes van de onderneming. Misschien gaat het om meer dan het ontbreken van ondernemerslef.

 Zoek een aanpak met oog voor de langere termijn:

-Slaagt de onderneming dan zien de aandeelhouders dit terug in omzetten, winsten en dus ook in dividenduitkeringen. Blijft het succes uit, dan is het risico beperkt.

-Zorg goed voor de medewerkers in je organisatie. Medewerkers zijn je ambassadeur en zeker de medewerkers van het eerste uur. Als zij een positief gevoel hebben bij hun baan en de organisatie waarvoor ze werken, dragen ze dat naar buiten uit. Het omgekeerde ook.

-Maak een plan waarbij ook medewerkers die een heel klein risico willen, toch mee kunnen doen en ook medewerkers die er later bijkomen, nog in kunnen stappen.

-De relatie tussen organisatie en medewerker is heel belangrijk voor het succes van het aandelenplan voor medewerkers.

 Download de brochure

 

Topics: starter, werknemersaandelen, medewerkersbetrokkenheid, aandelen voor medewerkers, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, vertrouwen, high potentials, ondernemen, verbonden, uniek, starters

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs