SNPI Blog

Het Diner part 1

Door Karen Ubachs | donderdag 6 december 2018

We kunnen weer terugkijken op een geslaagd diner. Behalve lekker eten op een prachtige locatie is deze avond er om geïnspireerd te raken en dat hebben onze twee sprekers gedaan. Onze eerste spreker van de avond was Rik Koppelaar. Hij nam ons helemaal mee in zijn gedachtes over aandelen voor medewerkers en in zijn geval voor de medewerkers van Greenvis.

Greenvis is een bedrijf dat duurzame warmtenetten helpt ontwikkelen. Dat gaat om  technisch, economisch en sociaal complexe infrastructuren. Rik Koppelaar, eigenaar van het bedrijf zoekt nu naar wegen om het eigenaarschap te delen. Hij deelde tijdens het SNPI diner zijn zoektocht hiernaar.

Hij vertelde dat het bedrijf bijzondere talenten aantrekt, mensen die willen vernieuwen en ontwikkelen en duurzaamheid in hun hart hebben gesloten. Mensen die nieuwe manieren van met elkaar werken hebben uitgevonden om daarna te ontdekken dat ze niet de enige waren en dat het erg veel lijkt op cyaan organiseren en vormen van zelforganisatie. De stap naar financiële participatie sluit precies aan bij de ervaring van eigenaarschap die medewerkers en grootaandeelhouder nu al hebben.

Pro

Medewerkers voelen zich al eigenaar en benoemen dat als:  “Ik voel me al eigenaar van alle kansen en uitdagingen die er zijn” . Ze willen ook graag investeren in het bedrijf, omdat dat toch al aansluit bij hun keuze om te investeren in duurzaamheid en ook wel omdat dat beter klopt met de praktijk: “nu maak ik keuzes met de portemonnee van Rik….” Dat kan ook wel van je eigen portemonnee, is het idee erachter. De medewerkers willen investeren in de continuïteit van hun bedrijf en het gevoel van eigenaarschap bevestigen door participatie.

Contra

De grootaandeelhouder wil juist de ervaring dat hij het niet alleen doet bevestigen en versterken. Er zijn ook tegenargumenten.  Participatie zou wellicht perverse prikkels kunnen stimuleren, winst als drijver in plaats van missiegedrevenheid. Het kan ongelijkheid scheppen tussen de haves en de have nots. Het kan mensen verkeerd binden en te veel vasthouden. Het bedrijf wil graag medewerkers die zich fijn voelen bij Greenvis en hun werk ervaren als plezier. Rik wil niet mensen vasthouden met gouden ketenen. Wanneer iemand niet meer vindt wat hij zoekt bij Greenvis, moet het bezitten van aandelen niet die gouden ketting zijn.

Balans opmaken

Het Greenvisteam bestaat uit mensen die: “de toekomst verbeteren vanuit onze passie voor duurzame warmte en koude. Ons team van ondernemende experts maakt collectieve energiesystemen tot een duurzaam succes”. Een team met een missie. Rik verwacht dat participatie zal leiden tot waardevol plezier maken, zodat er iets meer balans komt tussen missie en winst als drijvers van het bedrijf en zo het beste van twee werelden met elkaar verbindt. Hem gaat het erom  de organisatie nog meer zelfsturend, zelfhelend en zelf organiserend te krijgen.

Rik was de avond van het diner benieuwd naar verhalen van ervaringsdeskundigen en daarom liep hij aan het einde van zijn presentatie met microfoon in de hand door de eetzaal, opzoek naar antwoorden en adviezen. Dit vonden wij mooi om te zien omdat het zo goed aansluit bij wie SNPI is. Wij willen inspireren en adviseren over het belangrijke onderwerp financiële medewerkersparticipatie. De spontane vragenronde was precies een van de redenen waarvoor het diner tien jaar geleden in het leven is geroepen. SNPI wil verbinden rondom het thema financiële medewerkersparticipatie om zo een groter draagvlak te creëren. 

Rik ging na een succesvol vragenrondje weer zitten om plaats te maken voor onze tweede spreker Ewald Engelen. Ewald noemde SNPI enorm modieus in zijn presentatie, hier zijn wij het uiteraard mee eens en vertellen in een volgend blog waarom.

New Call-to-action

 

Topics: aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs