SNPI Blog

Dividend en Nederlandse aandeelhouders

Door Karen Ubachs | donderdag 11 oktober 2018

'We gaan het dividendplan opnieuw wegen', dit zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie. Heeft dit ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven met aandeelhouderschap van medewerkers?

Unilever vestigt het nieuwe hoofdkantoor (toch) niet in Nederland en ziet af van de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. Er blijven gewoon twee kantoren bestaan, één in Londen en één in Rotterdam. Is deze beslissing van Unilever een teken dat dividendbelasting toch niet doorslaggevend is bij het maken van een vestigingskeuze? Premier Rutte neemt door deze beslissing van Unilever in elk geval zijn dividendplan onder de loep. Een omstreden dividendplan dat door Rutte vaak is verdedigd met juist Unilever als voorbeeld. Unilever stond voor de grote internationals die Nederland misschien als thuisbasis zouden kiezen door ons belastingsysteem – maar dan moest het wel de variant zijn zonder dividendbelasting.

Dividend

Ook in uw, geheel naar eigen smaak ingericht, financiële participatieplan is dividendbelasting een terugkerend thema. Elk jaar wordt na het vaststellen van de jaarrekening in de AVA, ook de eventuele dividenduitkering voor dat jaar bepaald door de aandeelhouders. Uitkeren van dividend brengt bij financiële medewerkersparticipatie direct zeer gunstige en voelbare veranderingen op de werkvloer. Het plan werkt voor de deelnemers. Zij investeren, zetten zich in en plukken de vruchten. De onderneming betaalt dividendbelasting over de dividenduitkering aan de aandeelhouders en houdt die in op de uitkering. Voor een participatieregeling heeft het niet uitkeren van dividend een negatief effect op het succes van de regeling. Mocht het onverhoopt voorkomen dat er wordt besloten geen dividend uit te keren, dan is het goed dat dit besluit gefundeerd gedeeld wordt met de deelnemers. In tijden van crisis kan het ook voor hen begrijpelijk zijn dat het uitkeren van dividend niet verstandig is. Samen schouders eronder voor betere tijden.

Dividend belasten of niet?

Nederlanders met een minderheidsbelang mogen de dividendbelasting aftrekken van hun andere belasting, dus de deelnemers van een participatieplan kunnen via een omweg de korting op de dividenduitkering weer terugkrijgen. Voor grootaandeelhouders is het anders. Dan is een goede accountant handig om de goede oplossing te kiezen voor de box2-puzzel. Buitenlandse (groot) aandeelhouders hebben deze voordelen niet, zij betalen geen andere belasting in Nederland.

Voor Nederlandse aandeelhouders en certificaathouders levert afschaffing van de dividendbelasting geen financieel voordeel op. Het levert wel minder administratieve rompslomp op.

Welke beslissing ook wordt genomen het heeft geen invloed op het succes van een financieel medewerkersparticipatie-plan.  

Download de handleiding

 

Topics: aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs