Werknemers met aandelen (of certificaten hiervan) hebben medezeggenschap in de organisatie, afhankelijk van hoe het participatieplan is ingericht. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe dit samengaat met de Ondernemingsraad. De OR kan verschillende functies hebben binnen een bedrijf waarin werknemers aandelen hebben, maar ook geheel overbodig raken. Wij leggen uit hoe dit zit.
De OR betrekken bij het ontwerpen van het plan
Ten eerste zou de OR een rol kunnen spelen bij het implementeren van het plan, en met name het betrekken van medewerkers bij het plan. Om te peilen hoe zij denken over participatie, kunt u een open gesprek aan gaan met medewerkers over uw visie en voornemen. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het ondervragen van een specifieke groep medewerkers, die al nauwer bij het reilen en zeilen van de onderneming betrokken is, zoals de ondernemingsraad. Met de conclusies uit deze gesprekken kunt u een participatieplan wat ook aansluit bij de wensen van de medewerkers. De OR is hier immers een representatie van.
De bevoegdheden van de ondernemingsraad zijn per wet geregeld, ten aanzien van belangrijke onderwerpen en veranderingen in de onderneming. Er geldt een adviesrecht over bepaalde onderwerpen en voor sommige onderwerpen zelfs een instemmingsrecht. De vraag is allereerst of en wanneer een medewerkersparticipatieregeling
onder het advies- of instemmingsrecht valt. Volgens deze wet geldt dit slechts wanneer er meer dan 5% van de aandelen aan een partij wordt overgedragen. Bij financiële werknemersparticipatie geldt dit niet.
is het de vraag of het wenselijk is om de OR een formele rol te geven in de participatieregeling.
Houd de rollen gescheiden
Wanneer de regeling eenmaal is ingevoerd, is het belangrijk om nog eens na te denken over de positie van de Ondernemingsraad ten opzichte van medewerker-aandeelhouders. Voor de ondernemingsraad is het van belang dat zij zich toe kan leggen op haar rol van waakzaam blijven, en niet op de stoel van bestuurder, aandeelhouder of individuele medewerker te gaan zitten. Het is daarom dus niet wenselijk om bestuurders van de Ondernemingsraad aan te wijzen als STAK bestuurder. Een STAK bestuurder kan bijvoorbeeld aan willen sturen op een hoog dividend of een koersstijging of mogelijk een reorganisatie, terwijl dit kan botsen met het belang van de onderneming of de medewerkers.
In sommige gevallen kan een participatieplan met zeggenschap een Ondernemingsraad in zijn geheel vervangen. In het geval van Holland Colours bijvoorbeeld, vanwege hun organisatie in een vertrouwenscommissie en werknemerszelfbestuur is er ontheffing te krijgen van de Ondernemingsraad-plicht.
Op 29 november 2018 geven wij een workshop op het event "Nieuwe Vormen van Medezeggenschap" van SBI Formaat, zie deze link voor meer informatie.
Wilt u meer weten over duurzaam aandeelhouderschap en SNPI? Download onze handleiding of neem contact op met mail@snpi.nl of bel naar 030-7531462.