Bij bedrijfsopvolging denken veel mensen als eerste aan familiebedrijven die worden overgenomen door zoon of dochter. Dit is echter maar een van de mogelijkheden.
Ondernemers die deel uitmaken van de babyboom-generatie staan massaal op het punt om met pensioen te gaan. Er is een enorme behoefte aan overnamekandidaten. Is het bedrijf groot genoeg, dan is die waarschijnlijk wel te vinden. Maar voor de vele bedrijven die zijn opgericht door één persoon en die zijn opgebouwd rondom deze persoon is het moeilijker. Bedrijven met 20 tot 200 werknemers zijn moeilijk te verkopen aan een derde partij. En voor nog kleinere bedrijven is het helemaal lastig.
Opvolger in de familie
Bij het overnemen door een familielid staat continuïteit van de onderneming voorop en het in de familie houden van de onderneming en de waarde die het bedrijf in allerlei opzichten vertegenwoordigd. Van belang is dan in het overnameproces dat er niet te veel afgedragen moet worden aan de fiscus.
Opvolger in het bedrijf
Vaak kan een familiebedrijf toch niet worden overgenomen door een familielid (en erfgenaam). Dan moet er gezocht worden naar andere opvolgers, mogelijk in combinatie met aandeelhouderschap voor de familieleden van de oprichter. Een goed alternatief is om te bekijken of het bedrijf kan worden overgenomen door het (top)management, mogelijk samen met het gehele personeel, in de vorm van werknemersaandelen. Een management-buy-out (MBO) of gecombineerd met het personeel een management-employee-buyout (MEBO) kunnen een zeer goede oplossing zijn.
Begin op tijd
SNPI ziet steeds meer bedrijven tegen het probleem van overdracht aanlopen. Om de toekomst van uw onderneming, familiebedrijf of niet, veilig te stellen moet u aan een aantal zaken denken. Helemaal als u overweegt om de aandelen aan uw personeel over te dragen. Begin op tijd, want het gaat om een vrij intensief proces.
Pascale Nieuwland, directeur SNPI
Bekijk het stappenplan voor bedrijfsopvolging door financiële participatie.