SNPI Blog

De Flex bv en financiële participatie

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 5 maart 2013

Met de invoering van de Flex BV heeft de wetgever extra mogelijkheden gecreëerd om de bv naar eigen wensen in te richten.Wat betekent dit voor uw huidige aandelenplannen voor werknemers of toekomstige financiele participatie?

DOOR HENK VAN DER SCHAFT, juridisch adviseur SNPI

Nieuw in de Flex bv

Naast aandelen met stemrecht kan de bv nu ook aandelen zonder stemrecht of juist met extra stemrecht uitgeven. Ook kunnen aan aandelen extra of minder winstrechten (dividend) worden toegekend.  Alleen aandelen zonder stemrecht én zonder winstrechten kunnen niet. De overdraagbaarheid van de aandelen is verruimd nu een blokkeringsregeling niet meer verplicht is.

Doel van financiele participatie

Wat betekent dit voor (bestaande) werknemersparticipatieregelingen? Maakt dit met name de regelingen waarin recht op dividend en stemrecht zijn gesplitst via certificaten, waarbij het stemrecht wordt ondergebracht in een stichting (Stak) overbodig? Dit hangt af van het doel waarvoor een ondernemer een aandelenregeling invoert of heeft ingevoerd:

Pensioen ondernemer
 De ondernemer wil aandelen uitgeven  maar (nog) niet de zeggenschap overdragen.
Een regeling met certicificaten en een apart stichtingsbestuur  kan toch de beste optie zijn omdat de  ondernemer zelf het bestuur van de stichting kan vormen.

Bedrijfsopvolging
De ondernemer wil (op termijn ) de zeggenschap wel overdragen, maar aan een beperkt aantal medewerkers in het kader van bedrijfsopvolging. De beste keuze is voor direct aandeelhouderschap door de beoogde opvolgers – eventueel in combinatie met aandeelhouderschap met beperkte zeggenschap door een grotere groep werknemers.

Financiering
De ondernemer wil extra financiële armslag voor het bedrijf, wil dat werknemers daarvan financieel meeprofiteren maar wil niet de zeggenschap uit handen geven. De beste keuze is voor aandelen zonder zeggenschap in combinatie met een blokkeringsregeling.

Werknemers binden
 De ondernemer wil talent voor langere tijd binden en wil dat medewerkers hun aandelen pas op langere termijn kunnen verkopen. Ook hier kan de keuze zijn om aandelen zonder zeggenschap uit te geven – dus  in combinatie met een blokkeringsregeling. De ondernemer kan hier kiezen voor aandelen met extra dividend. Nadeel daarvan is dat het ten koste kan gaan van andere aandeelhouders.

Werknemers betrekken bij het resultaat
De onderneming wil medewerkers betrekken bij het resultaat van de onderneming en medezeggenschap geven over de langetermijnstrategie, inzicht in de bedrijfsvoering en laten delen in het resultaat.  Dan is de beste oplossing, met het meeste resultaat voor de onderneming, om dit te doen voor alle medewerkers via een aandelenplan.  

Medezeggenschap beperken of structureren?

Het oprichten van een Stak (stichting die namens aandeelhouders zeggenschap uitoefent) is dus niet meer nodig om de directe zeggenschap van de aandeelhoudermedewerkers te beperken. Dat kan door het uitgeven van aandelen met dividend en zonder stemrecht.

Het toch oprichten van een Stak en/of de nieuwe regeling toepassen in combinatie met een (bestaande) Stak is aan te bevelen als de onderneming de werknemeraandeelhouders wel stemrecht wil geven maar kiest voor een gestructureerde uitoefening  van het stemrecht, namelijk via het bestuur van het Stak , dat daarmee tot taak heeft om optimaal de kennis en suggesties van de certificaathouder in verband met het ondernemingsbeleid te verzamelen ten bate van het standpunt als aandeelhouder.

Henk van der Schaft, juridisch adviseur SNPI

Topics: financiële participatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs