Blog

Koffietijd! Bean stock & communicatie: voorbeelden uit het buitenland

Geschreven door Anne Veenman | donderdag 9 augustus 2018

Met enige regelmaat hebben wij het over de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse systemen van participatie. Met name focusten wij dan op verschillen in de vormen van financiële werknemersparticipatie. Maar er is een ander opvallend verschil. Met name in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zien we het toegepast bij grote bedrijven met veel personeel in de uitvoering. Dat is in Nederland zeldzaam.

Bean stock

Het voorbeeld van het Amerikaanse Starbucks is interessant. Barista’s van Starbucks krijgen namelijk de mogelijkheid om een gedeelte van hun salaris te investeren in zogenaamde “Bean Stock”. Dit is een vorm van RSU’s (Restricted Stock Units, lees hier meer). Zo bouwen werknemers van Starbucks aandelen in het bedrijf op, gedurende de jaren dat zij bij het bedrijf werken. Dit kan best gunstig uitpakken, en dat heeft het met name voor de medewerkers van het eerste uur gedaan. Deze profiteerden namelijk van een forse koersstijging van het bedrijf.

Voor vakkenvullers en caissières

Waar in Nederland werknemersaandelen vaak populair zijn in kleine bedrijven, met hoog opgeleid en moeilijk te vinden personeel, is dit in het buitenland anders. In het Verenigd Koninkrijk zijn werknemersparticipatieplannen ook voor vakkenvullers en caissières beschikbaar. Een van de grootste supermarkten in het VK, Morrissons, biedt bijvoorbeeld een spaarplan aan, Safe As You Earn (SAYE) , waarbij het opgespaarde loon in aandelen wordt uitbetaald.

Populaire systemen

In Amerika wordt het aandeel werknemers dat meedoet in een participatieplan van het bedrijf waar zij werken geschat op 20%. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn deze plannen populair, en deelname groeide in 2018. Vermoedelijk heeft dit te maken met het lage rendement op spaargeld tegenover goed resultaat op investeringen op de beurs.

Communicatie en duidelijkheid

Bij de participatieplannen van Starbucks en Morrisons is een punt uit ons handboek heel duidelijk te herkennen. Deze twee bedrijven zijn voorbeeldig in duidelijke communicatie naar medewerkers over het participatieplan en hun eigen deelname. Door in te loggen op een persoonlijk portal is het bijvoorbeeld heel makkelijk om als medewerker je persoonlijke investering in te zien te volgen wat dat betekent. Het is voor alle medewerkers belangrijk dat zij begrijpen hoe het plan werkt en wat deelname betekent. Een duidelijke regeling heeft meer tevreden deelnemers.

Wilt u meer weten over medewerker-aandeelhouderschap? Hoe u een participatieplan helder naar medewerkers kunt brengen? Lees het in onze handleiding, of neem via mail of telefoon contact met ons op.

SNPI en meer informatie

Een van de voordelen van een adviespakket van SNPI is dat bij ons adviespakket inbegrepen ook een lidmaatschap van ons platform is inbegrepen. Als platformlid kunt u niet alleen gebruik maken van adviezen van SNPI het jaar na invoering van het participatieplan, maar ook nog eens in contact komen met andere bedrijven met een participatieplan. Hoe hebben zij belangrijke keuzes vormgegeven in het bedrijf? Dit kent dus vele voordelen. 

Heeft u vragen? Download onze handleiding of neem contact op met mail@snpi.nl.