In de praktijk zien wij dat medewerkers heel verschillend aankijken tegen het hebben van aandelen. Motieven en redenen om wel of juist niet mee te doen aan een participatieplan hangen samen met leeftijd, levensfase en houding ten opzichte van werk en bedrijf.
SNPI vindt dit zo relevant, dat we hier op dit moment een onderzoek naar doen. Welke ontwikkelingen zien we bij medewerkers in hun houding, verwachtingen en ervaringen en zien we echt verschillen tussen generaties? Klopt het dat jonge mensen, of zogenaamde millennials (geboren na 1985) flexibeler zijn? Wat zijn de trends op de arbeidsmarkt 2017? Meedoen aan het onderzoek kan nog!
Help ons dit te meten door de bovenstaande vragenlijst in te vullen en maak kans op ons boek Iedereen Aandeelhouder (50x).
Een participatieplan zal meer succes hebben als in het ontwerp en vervolgens communicatie rond het plan een match is met de belangstelling en behoeften van medewerkers. De volgende indeling aan de hand van kenmerken kan helpen om de groep medewerkers in kaart te brengen en vervolgens goed op hun behoeften en belangstelling in te spelen. De kenmerken hebben te maken met leeftijd, levensfase, opleiding en houding.
Dit zijn medewerkers die net zo lief eigen baas zouden zijn, maar toch ook graag in een team werken
Deze indeling is natuurlijk heel scherp, binnen een groep blijven medewerkers ook heel veel verschillen van elkaar en elk bedrijf trekt andere mensen aan. Toch geeft dit wel een goede richtlijn om in te schatten hoe medewerkers waarschijnlijk tegen financiële participatie aan zullen kijken.
Wilt u hiermee aan de slag? Deze indeling is onderdeel van het SNPI 4-componentenmodel voor het succesvol invoeren van financiële participatie in uw bedrijf. U kunt gratis een uitgebreide handleiding voor het inzetten van dit model downloaden.
Voor meer informatie over vormen van aandeelhouderschap voor werknemers kunt u altijd ons mailen en bellen op mail@snpi.nl of 030-7531462.