Steeds vaker merken wij dat participatieplannen vertraging oplopen door de ruling met de Belastingdienst. Elke werkgever die een participatieplan goed wil invoeren vraagt een goedkeuring aan bij de Belastingdienst ten aanzien van een participatieplan voor het personeel. Een MKB-ondernemer heeft geen aanspreekpunt bij de Belastingdienst en beland met zijn brief onderop een stapel en dit betekent dat dit proces lange tijd zal duren. In onze ogen veel te lang. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de verbetering van de middeninkomens, een doelstelling van Kabinet Rutte III, in de knel komt door stroperige bureaucratie van overheidsorganen.
Deze week publiceerde RTL Z een filmpje over de zeven plagen van de belastingdienst, en deze legt goed uit wat de vertraging bij de Belastingdienst verklaard. Dit filmpje hebben wij hieronder nog even voor u toegevoegd. Deze zeven plagen zijn samen te vatten in twee hoofdproblemen: een ICT probleem en een personeelsprobleem. Er is niet zo zeer een personeelstekort, maar ten gevolge van de reorganisatie is er wel sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit laatste merken wij erg in de rulingverzoeken die wij neerleggen bij de Belastingdienst voor onze klanten, die willen starten met participatie.
Voor een participatieplan doorgevoerd kan worden, is het erg verstandig om dit eerst goed te laten keuren door de Belastingdienst via een zogenaamde ruling ofwel goedkeuringsverzoek. Dit doen wij door het voorleggen van de waardering en de regeling. De waardering moet altijd uitgaan van een DCF-waardering (Discounted Cashflow). De waardering van de onderneming, bepaalt immers de prijs van de aandelen van de onderneming. Wanneer de waarde van een bedrijf te laag gewaardeerd wordt, worden de aandelen of certificaten hiervan dus te goedkoop verkocht aan de medewerkers. Hiermee zouden de aandeelhouders, de medewerkers in dit geval, dus veel winst kunnen maken terwijl die eigenlijk op een onderwaardering is gebaseerd en spreek je eigenlijk van verkapt loon.
Dat de Belastingdienst dit wil voorkomen snappen wij natuurlijk, maar de manier waarop de ruling met de Belastingdienst nu verloopt is zeker geen aanmoediging voor bedrijven die participatie willen invoeren. Er staat normaliter zes tot acht weken voor de ruling met de Belastingdienst. In de praktijk zien wij echter dat dit veel langer duurt, ten gevolge van weinig personeel dat gekwalificeerd is om de ruling te doen. drie tot vier maanden zijn geen uitzondering meer.
Door dit lange proces worden participatieplannen vertraagd en raken met name MKB bedrijven ontmoedigt om het proces in te gaan. Dit terwijl werknemersparticipatie juist bij deze bedrijven heel waardevol kan zijn voor een duurzamere verdeling van welvaart en ondernemerschap in de samenleving!
Wat doet SNPI om de ruling “makkelijker te maken”
Voor een participatieplan doorgevoerd kan worden moet het eerst goedgekeurd worden door de Belastingdienst. Dit is een ingewikkeld proces, en wij proberen het makkelijker te maken voor bedrijven. Dit doen wij door het proces uit te leggen in whitepapers die gratis te downloaden zijn op onze website. Ons doel is ten slotte om financiële werknemersparticipatie te vergemakkelijken in Nederland en dit is een van de manieren waarom wij dit doen.
Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer de Belastingdienst de slogan "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker", ook voor het MKB zou hanteren en niet alleen voor het grootbedrijf.
Om dit doel te bereiken willen wij bedrijven zo goed mogelijk informeren van de mogelijkheden op het gebied van werknemersparticipatie. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? En hoe het invoeren van zo'n plan precies in zijn werk gaat? Schrijf u in voor onze workshop op 5 juli 2018 via de onderstaande button.
Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl.