SNPI Blog

Start-up van een social enterprise? Personeelsaandelen gaan je helpen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | vrijdag 17 maart 2017

Couple of cardbord characters with smiley faces - isolated over a white background.jpegMisschien is dat precies jouw motivatie om te starten: ondernemen en daarmee de wereld een stukje beter maken. Start-ups kijken verder dan vandaag en willen met hun product of dienst een relevant probleem oplossen, een duurzame bijdrage leveren, en bereiken dat de mensen die voor het bedrijf werken happy zijn. Je kijkt naar de mensen in de hele keten: wie verzamelt of bewerkt jouw grondstoffen? Wie transporteert ze? En natuurlijk kijk je ook naar de mensen binnen je bedrijf zelf.

Fair enough

In Nederland en in heel veel andere landen zijn er uiteraard basisregels over hoe je met mensen om moet gaan als ze voor of met je werken. En waar die regels er niet zijn, kun je toch proberen fatsoenlijk te handelen als ondernemer en je verantwoordelijkheid nemen. Maar misschien wil je een stapje verder gaan. Misschien wil je een bepaalde groep met afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven om er tussen te komen. En heel waarschijnlijk wil je iets meer zijn dan alleen fatsoenlijk. Je wilt medewerkers krijgen die het leuk vinden om in je bedrijf te werken, die enthousiast zijn en meedenken. Maar wat precies maakt mensen happy in hun werk?

Regie

Op dit moment zijn veel grote, oude organisaties aan het leren dat het tot in detail controleren en sturen van mensen hun talenten onderbenut houdt. Anders dan robots kunnen mensen improviseren, creëren en zich inleven en aanpassen aan een ander. Ze houden ervan regie te hebben over wat ze zelf doen, hoe en wanneer ze het doen en daardoor kwaliteit te leveren waar ze achter staan. Als start-up hoef je geen oud organisatiedenken los te laten, maar kun je meteen experimenteren met nieuwe vormen waarin je medewerkers invloed geeft op hun werk. Je kunt ze van het begin af aan waarderen en belonen om hun bijdrage aan het geheel en ze de ruimte en de instrumenten geven om die bijdrage te verbeteren door hun inzicht en ervaringen.


Happy aandeelhouders

Participatie in het bedrijf door aandelen of in een andere vorm, is een heel geschikt instrument. En er is nog een tweede reden waarom personeelsaandelen voor medewerkers een social enterprise helpen realiseren. Als je niet alleen wilt letten op winst maar ook op duurzaamheid en sociale doelen dan zul je dat terug moeten zien bij de aandeelhouders; hun visie, doelen en belangen. Een groep aandeelhouders die dat zeker doet zijn de medewerkers.

Download de brochure

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs