Wanneer je aandelen aanschaft of ontvangt in het bedrijf waar je werkt, doe je in feite een kapitaalsinvestering in de onderneming. Maar investeringen zijn niet zonder risico. Aandelen zijn tenslotte financiële producten en ook al zijn ze niet ingewikkeld, toch is het belangrijk om goed en objectief geïnformeerd te zijn over het risico van zo’n belegging.
De vraag is dan ook relevant hoe je als medewerker een goed inzicht kunt krijgen in de werkelijkheid achter de cijfers. Hoe zijn de belangrijke cijfers als jaarverslagen en jaarrekeningen opgebouwd? Dit is dan ook het onderwerp van één van de masterclasses bij het evenement Iedereen Aandeelhouder, de dag voor de medewerkers, die ook aandeelhouders zijn. Deze dag is op 11 oktober en wordt georganiseerd door SNPI.
Het programma van deze dag combineert kennis opdoen met netwerken, het is immers heel bijzonder om medewerker-aandeelhouders van andere bedrijven te ontmoeten. We vieren de primeur van deze dag met een gezellige lunch en afsluitende borrel. Het programma, met onder meer vier masterclasses, is hieronder te vinden:
Eén van de masterclasses is in handen van Kees Leeflang van Alfa Accountants. Hij neemt je mee en helpt je een antwoord te vinden op de vraag hoe je als medewerker een goed inzicht kunt krijgen in cijfers en de werkelijkheid die daar achter zit. Hoe zijn de belangrijke cijfers in jaarverslagen en jaarrekeningen opgebouwd?
Kees Leeflang gaat met de deelnemers kijken naar het jaarverslag. Waarom wordt een jaarverslag uitgegeven en wat kun je ervan verwachten? Jaarverslagen zijn momentopnamen, het gaat om cijfers op een bepaald moment. En door meerdere jaarverslagen naast elkaar te leggen en goed door te lezen wordt het beeld van de onderneming steeds helderder. Met enig gezond verstand en een kritische instelling zijn dan de eerste vragen te stellen of kanttekeningen te plaatsen.
Een tweede bron van informatie over de werkelijkheid is de jaarrekening. Leeflang neemt je mee in het proces van het tot stand komen van een jaarrekening. Wat zijn bijzondere data en welke rol spelen de directie, de aandeelhouders en de accountant? En wat is nou precies de belangrijke informatie die je hier uit moet halen als medewerker-aandeelhouder. Wat is relevant voor jouw aandelen of certificaten?
En dan is er de balans van het bedrijf. Wat is dat en op welke posten moet je letten om te weten of het bedrijf er goed voorstaat of niet? Met een rekenvoorbeeld laat Leeflang zien dat posten rooskleurig kunnen lijken en toch weleens heel anders uit kunnen uitpakken.
Aan de hand van een aantal belangrijke kengetallen zoals solvabiliteit, werkkapitaal, liquiditeit, betalingstermijnen en met wat rekenvoorbeelden kun je tijdens de masterclass leren hoe je deze jaarrekening, het jaarverslag en de balans in de goede context kan plaatsen, en vergelijken met cijfers van anderen. Uiteraard komen ook valkuilen aan de orde. Een van de valkuilen is dat een jaarrekening op verschillende grondslagen kan worden opgesteld. Het maakt veel uit of je deze op fiscale grondslagen of op actuele waarde opstelt.
Aan het einde van de Masterclass is de medewerkeraandeelhouder klaargestoomd om als een accountant te denken en zich objectief te informeren over het beleggen in de eigen onderneming. Wie wil nou niet dat medewerkers kunnen (mee) denken als accountants? Geef je medewerkers op voor Iedereen Aandeelhouder en kom zelf ook mee. Als medewerker kun je natuurlijk ook gewoon jezelf en je collega’s aanmelden.
Voor meer informatie over vormen van aandeelhouderschap voor werknemers kunt u altijd ons mailen en bellen op mail@snpi.nl of 030-7531462.