SNPI Blog

Grote voorbeelden

Door Karen Ubachs | donderdag 27 september 2018
Deventer is een hotspot voor participatief ondernemen. Verschillende bedrijven met participatieplannen kunnen bij wijze van spreken bij elkaar binnen lopen en elkaar als echte naobers met raad en daad bijstaan in het verder ontwikkelen van hun participatieplannen.

Het SNPI-platform was dit keer te gast bij Witteveen+Bos, voor velen een iconisch voorbeeld van participatief ondernemen. Doe ons maar een Witteveen+Bos plan, is een vaker gehoord verzoek. Ook de Goudappel Groep presenteerde hun plan en de ontwikkelingen waar zij mee bezig zijn.

100% in handen van medewerkers
Beide ondernemingen hebben een participatieplan waarbij 100% van de aandelen in handen is van de medewerkers.  Dat is niet gek voor een bedrijf als Witteveen+ Bos, dat voortkomt uit een maatschap. Participatie zit in de haarvaten van beide ondernemingen en de plannen dateren uit de vorige eeuw. En net zoals het gebouw waarin Witteveen+ Bos gehuisvest is, onlangs duurzaam is her ontwikkeld, zoekt het bedrijf ook naar een duurzame toekomst voor het participatieplan.

Heel verschillend
Er zijn ook grote verschillen, zo kan iedere participant bij de Goudappel Groep hetzelfde percentage van de aandelen in handen krijgen – in de vorm van certificaten. Het gaat om het stimuleren van saamhorigheid en verbinding. Bij  Witteveen+Bos  hebben de medewerkers aandelen direct in handen en zijn er verschillende categorie
ën participanten: medewerkers, partners en senior partners, met elk een eigen minimum en maximum aantal aandelen.  In dit bedrijf wordt juist gezocht naar het scherp houden op ondernemerschap van de deelnemers en het bewust blijven opzoeken van risico’s – voor wie die kan en wil dragen.

Micro overname
Bij participatieplannen die al langere tijd lopen, komen altijd – vroeg of laat – vragen op rond het overnemen van de aandelen of certificaten van vertrekkende medewerkers, door pensioen of ontslag. Het is belangrijk om van de voren goed vast te leggen wat er moet gebeuren om te zorgen dat de aandelen in de onderneming blijven. Er is veel om over na te denken als het gaat om financiële medewerkersparticipatie. SNPI helpt u vanaf de start.

Workshop

Wij informeren bedrijven zo goed mogelijk over de mogelijkheden op het gebied van werknemersparticipatie. Wilt u ook weten of financiële werknemersparticipatie iets voor uw bedrijf kan zijn? En hoe het invoeren van zo'n plan precies in zijn werk gaat? Schrijf u in voor onze workshop op 15 november 2018.

 Aanmelden workshop

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via 0307531462 of mail@snpi.nl.

Topics: financiële participatie, aandelenplan, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs