De Nederlandse overheid is de laatste kabinetsperioden niet gerichtop het stimuleren van sparen. Consumentenuitgaven zijn drijvers voor de economie, dat moet gestimuleerd worden. Geld in een oude sok heeft inderdaad weinig nut, maar geld kan ook meewerken.
Door Pascale Nieuwland
Op zich is het voor de economie en de samenleving niet per se slecht als consumenten meer sparen, het gaat om de manier waarop. Een prima manier om dat te doen is bijvoorbeeld via aandelen in het bedrijf waar je werknemer van bent. Aan de andere kant van de Noordzee blijkt dat het stimuleren van deze vorm van sparen een enorme economische stimulans vormt voor Engelse bedrijven.
Participatie
Gabbi Stopp van ifs ProShare – een met SNPI vergelijkbare organisatie – deelde de Britse cijfers met haar Europese collega’s en vertegenwoordigers van bedrijven tijdens het SNPI congres ‘Crossing Borders’. Bedrijven achter ifs ProShare zijn bijvoorbeeld Vodafone, Sainsbury, Shell, Pearson, Virgin en vele andere. De Britten kennen uiteraard, net als wij, verschillende regelingen voor financiële participatie. De twee bedrijfsbrede regelingen, waaraan medewerkers vrijwillig en op eigen initiatief meedoen, zijn SAYE (Save As You Earn), toegepast in 440 meestal grote Britse bedrijven, en SIP (Share Incentive Plans) toegepast in 820 kleinere bedrijven en bedrijven met een beursnotering buiten de UK. Dan zijn er nog 130 bedrijven die beide regelingen toepassen. Het gaat bij SAYE om 440.000 participanten (van potentieel ruim 2.7 miljoen) en bij SIP om 32,7% van potentieel ook ruim 2.7 miljoen participanten, dus dat zijn dan bijna 900.000 participanten.
Meewerkende investering
Op basis van een benchmark, uitgevoerd door ifs ProShare blijkt dat medewerkers in 2014 gemiddeld ruim £107 in hun bedrijf investeerden via SAYE. De plannen hebben meestal een looptijd van 3 of 5 jaar. Winst is niet altijd gegarandeerd. Via SIP krijgen medewerkers aandelen, of ze investeren zelf, vaak in een combinatie: koop een aandeel en krijg er een, of varianten daarvan. Soms zijn medewerkers verplicht om het dividend te herinvesteren in SIP maar niet altijd. Na vijf jaar is het belastingvrij om de aandelen te verzilveren. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals toevoegen aan de pensioenopbouw. De Britse fiscus kent jaarlijkse vrijstellingen voor de investeringen variërend van £500 tot £3600.
Medewerkersvertrouwen
Britse bedrijven, die deze regelingen toepassen, hebben er belang bij dat hun medewerkers vertrouwen in het bedrijf en in de economie hebben. Natuurlijk zijn er in de afgelopen jaren ook bedrijven met aandelen die onder water kwamen. Maar gekeken over de afgelopen vijf jaar blijft meedoen aan de plannen populair. Grote aantallen medewerkers sparen en investeren via SAYE en SIP. De bedragen die ze sparen en investeren groeien, ze blijven gemiddeld langer deelnemen aan een plan en houden ook na afloop van het plan de aandelen aan. Kortom ze leveren een flinke injectie in de economie via investeringen in Britse bedrijven.
Jaloersmakend
De Britse cijfers zijn jaloersmakend voor organisaties uit landen waar medewerkers minder worden gezien als mede-ondernemer en minder gestimuleerd om te investeren in hun bedrijf. Maar wellicht ook wel jaloersmakend voor bedrijven en overheden. Wie weet kunnen wij er hier in Nederland wat van leren en overnemen.