SNPI Blog

Een grotere koek door aandelen voor iedereen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 6 juli 2015

Per 2 juli ben ik voorzitter van SNPI en heb ik hiermee de positie overgenomen van Henk Muller. Persoonlijk vind ik de uitdaging om bestuurlijke functies en ondernemerschap te combineren perfect. Maar er is meer.

Door Hans Kamps

Het combineren van verantwoordelijkheid en avontuur herken ik vaak bij andere ondernemers.hans_kamps_en_henk_mullerHet zit ook diep in het concept van de financiële participatie: verantwoordelijkheid en avontuur met elkaar delen. Als iedereen een stukje van de koek krijgt, wordt de koek groter. Ik geloof wel in dit gedachtegoed.

Ik zie voor mezelf als voorzitter van SNPI twee taken. De eerste is om te helpen dit gedachtegoed meer te verspreiden. Ik denk dat het veel ondernemers goed zou doen om serieus na te denken over financiële participatie. Het helpt je om talent aan je bedrijf te binden en het maakt het gemakkelijker om verantwoordelijkheid laag in het bedrijf te leggen. Zelf heb ik altijd als ideaal dat mijn onderneming kan doorlopen zonder mij. Zover hoeft niet iedereen te gaan, maar realiseer je wel dat je bedrijf veel sterker is en veel meer waard is, wanneer jij als ondernemer niet dominant bent in je bedrijf. Niemand ziet iets in een bedrijf dat ontredderd achterblijft zodra de DGA weg is.

Dus dat zie ik graag: veel meer experimenten met en toepassingen van financiële participatie. Dan kunnen we van elkaar leren. Bovendien maakt dat mijn tweede taak gemakkelijker, namelijk om het gesprek over financiële participatie in de politiek en bij de sociale partners hoger op de agenda te krijgen. Ook de economie en de maatschappij profiteren van de spreiding van het aandelenbezit in het bedrijf. Het lijkt mij heel mooi als er een keer een SERadvies komt over aandelenbezit van werknemers. We zijn in Nederland nogal strikt in het scheiden van kapitaal en arbeid, daarom is dit onderwerp nog niet zo populair, maar ik denk dat we voor de toekomst wel wat nieuwe gedachten kunnen gebruiken voor het vormgeven van de relatie tussen bedrijven en mensen. We zien veel beweging op dit gebied en er is veel behoefte aan nieuwe antwoorden.

Ik ben optimistisch over deze discussie omdat ook de vakbeweging betrokken is bij SNPI en laat zien nieuw te willen denken. Deze discussie zal ook helpen om het fiscale beleid meer stimulerend te maken. Op dat punt valt er echt nog wat te verbeteren.

Topics: financiële participatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs