SNPI Blog

NPEX voor groeiers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 10 maart 2015

Er zijn in Nederland 55000 bedrijven met 10 tot 250 medewerkers, die beginnen nu weer te groeien.

Door Alan Griethuysen

Voor MKB bedrijven die een sprong willen maken en kapitaal zoeken vanaf € 500.000  is dat lastig. Banken zijn terughoudend geworden in het verschaffen van kredieten. Crowdfunding biedt hierin ook een mogelijkheid, maar de funders kunnen niet tussentijds uitstappen. Daarnaast is het bedrag dat de onderneming zo bij elkaar kan sprokkelen, vaak niet hoog genoeg voor een bedrijf op zoek naar groeikapitaal. Beursgenoteerd worden op de beurs van Amsterdam is weer een te grote stap. Dat brengt hoge kosten met zich mee en veel verplichtingen. Dat leidt weer te veel af van het ondernemen. Precies voor deze groep bedrijven is NPEX in het leven geroepen. NPEX brengt beleggers die op zoek zijn naar een goed rendement en ondernemers die op zoek zijn naar groeikapitaal bij elkaar. Op deze beurs kunnen MKB bedrijven aandelen of obligaties uitgeven aan het publiek.

Hoe het werkt
Wat NPEX doet is aan bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal een platform bieden, waar ze dit kenbaar kunnen maken. Alle beleggers die zich bij ons hebben geregistreerd kunnen bieden. De ondernemer weet wie in het bedrijf belegt. De belegger kan zien hoe de ondernemer ervoor staat, want wij hebben het bedrijf begeleid in het opstellen van een prospectus. Op deze manier naar de beurs gaan, kan ook voor een bv.

Eerste stap
Een onderneming kan uiteraard kiezen voor het helemaal besloten houden van de groep aandeelhouders. Ook dat kan bij NPEX. Een bedrijf dat financiële participatie door medewerkers in wil voeren, zal dit vaak liever in de besloten omgeving doen. Door als ondernemer de stap te zetten naar financiële participatie door medewerkers ga je al toegroeien naar een situatie waarin je meer open bent voor financiële participatie door andere stakeholders. Vaak hebben ondernemingen een mix van aandeelhouders, met een percentage van de aandelen in handen van de medewerkers. Juist die mix kan NPEX op verschillende manieren faciliteren. Een bedrijf dat bij NPEX start met een besloten handelsplatform komt toch al op de lijst en dan is de volgende stap, het open gaan voor alle bij NPEX geregistreerde beleggers, weer wat kleiner.

Groeiers
Wij houden van MKB bedrijven die zich willen ontwikkelen. We zien heel graag een bedrijf binnenkomen dat een sprong wil maken. We zien zo’n bedrijf even graag weer vertrekken als het zo goed is gegaan dat een beursnotering bij bijvoorbeeld de beurs van Amsterdam een logische vervolgstap is geworden. Er zijn ook veel grote en kleine beleggers die geloven in het MKB. Als we die twee bij elkaar kunnen brengen, krijgt de Nederlandse economie een enorme impuls. Daarom staat het ministerie van EZ achter NPEX. Hans Biesheuvel is voorzitter van onze raad van bestuur en hem kennen we allemaal als een kampioen voor het MKB. Het zal even kunnen duren voor iedereen overtuigd is, maar over een paar jaar is het beleggen in MKB bedrijven heel gewoon geworden.

Meer op www.npex.nl

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Neem dan deel aan de themadag over het administreren van participatieplannen en het vergroten van uw interne markt via NPEX op donderdag 23 april a.s.

Profiteer deze maand van de 1+1 actie. Wanneer u zich aanmeldt voor de themadag, mag u gratis deelnemen aan de oriëntatieworkshop op 21 mei a.s.

 

 

 

 

Topics: financiële participatie

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs