SNPI Blog

Een participatief 2015

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 13 januari 2015

Langs deze weg willen we u allen een mooi en vooral participatief en succesvol 2015 wensen! SNPI is het jaar gestart met nieuwe ideeën en plannen voor activiteiten die we gaan opzetten en ontwikkelen in het nieuwe jaar. U hoort hier de komende weken meer over. Mocht u nu ook bruisen van de nieuwe ideeën en u wilt uw medewerkers laten participeren in uw onderneming, dan bent u bij SNPI aan het juiste adres.

Door Pascale Nieuwland

Een afkorting als SNPI gaat snel een eigen leven leiden, dus ik noem ons nog maar eens voluit: Stichting Nederlands Participatie Instituut. SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland. SNPI heeft als doel duurzame financiële participatie te bevorderen, de belangen van ondernemingen met aandelenplannen te behartigen en kennis op dit gebied te verzamelen, te ontwikkelen en te delen. SNPI heeft kennis over alle vormen van financiële participatie voor werknemers en is de stem van ondernemingen met werknemersaandeelhouderschap in Nederland.

Onafhankelijk
SNPI is een onafhankelijke non-profit organisatie en kan bestaan door subsidie van de Stichting Werkgemeenschappen Bergeijk (SWB-fonds), de lidmaatschapsgelden van het platform en inkomsten uit advisering. Door alle werkzaamheden kostendekkend uit te voeren kunnen wij onze onafhankelijkheid borgen en alle bedrijven toegang geven tot financiële participatie. Omdat wij onafhankelijk zijn kunnen we ook een netwerk opbouwen met experts op dit gebied.

Onze wens voor 2015
Wij van SNPI doen er alles aan om financiële werknemersparticipatie te promoten en bij een breder publiek bekend te maken. Door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels dat financiële participatie niet eenvoudig te positioneren is. Het is weliswaar een ‘klein onderwerp’ maar het kan aansluiten bij heel veel verschillende denkbeelden, filosofieën- en dus ook politieke stromingen. Het onderwerp past niet in één hokje. Financiële participatie is economisch als u wilt dat het economisch is, sociaal als u wilt dat het sociaal is, duurzaam als u wilt dat het duurzaam is, het gaat over belonen als u wilt dat het als beloning wordt toegepast en over ondernemerschap als u wilt dat het ondernemerschap is. Met andere woorden financiële participatie is slechts een tool om úw doel te bereiken, en kan helpen mogelijk maken wat u wilt met uw onderneming, maar vooral met uw medewerkers.

Veelzijdige tool
SNPI hoopt dat de veelzijdigheid van financiële participatie in 2015 bij een groter publiek en bij meer beleidsmakers bekend gaat worden en dat men zich gaat realiseren dat het een tool is van alle tijden en voor iedereen. Financiële werknemersparticipatie is niet voor niets in Amerika één van de weinige zaken waar de republikeinen en democraten het samen over eens zijn. Het blijft natuurlijk niet bij hoop alleen, we gaan hier ons komend extra voor inspannen.

Wie zijn SNPI?
SNPI heeft drie vaste medewerkers: Pascale Nieuwland-Jansen directeur, Henk van der Schaft, juridisch adviseur en sinds begin dit jaar Simone Visser, office manager communicatie en PA. Zij is in de plaats gekomen van Sabrina Broer, die de overstap heeft gemaakt naar een makelaarskantoor. Naast de vaste medewerkers werkt SNPI met een netwerk van experts op het gebied van financiële participatie met wie we in projecten samenwerken en met een flexibele schil aan zzp’ers voor marketing en communicatie. Zo hebben we alle benodigde expertise bij de hand en kunnen we de kosten in hand houden.

Daarnaast heeft SNPI een kundig, enthousiast en actief bestuur, bestaande uit Henk Muller, Arie Stolk, Kees Vos, Marjan van Noort. Zoals u wellicht weet is Ieke van den Burg ons vorig jaar helaas ontvallen en er is intussen een nieuwe bestuurder gevonden. Eppie Fokkema, oud-directeur van Attrivé en tegenwoordig wethouder in Barneveld, komt het bestuur versterken onder meer op de portefeuille promotie en lobby.

Even voorstellen
Afgelopen week ben ik, Simone Visser, begonnen bij SNPI als Office Manager CommunSimone Vissericatie en PA. Ik ben een geboren en getogen Groningse en woon inmiddels alweer bijna 8 jaar in de provincie Utrecht, waarvan 4 jaar in de stad Utrecht en de laatste vier jaar in Vianen. Ik heb een communicatie achtergrond, ik heb HEAO Communicatie en Communicatie- en Informatiewetenschappen gedaan. Na mijn beide studies heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt onder andere als project manager op het gebied van marketing, communicatie en evenementen. In al deze functies stond regelen, organiseren en coördineren centraal. Iets wat mij op het lijf is geschreven en waar ik echt blij van word. Deze functie bij SNPI is dan ook een mooie samensmelting van mijn werkervaring en van wat ik echt leuk vind: regelen en organiseren, een echte spin in het web zijn.

Wat ga ik doen?
Ik zal mijn collega’s op kantoor ondersteunen met de alledaagse werkzaamheden. Ook zal ik uw eerste aanspreekpunt zijn als u contact met SNPI opneemt. Daarnaast ga ik mij bezig houden met het optimaliseren en beheren van de website en zorgdragen voor alle andere communicatiewerkzaamheden. Tevens zal ik de workshops en bijeenkomsten organiseren. Zo staan er naast de reeds geplande workshops en bijeenkomsten ook nog andere mooie activiteiten voor SNPI op de planning voor 2015! Zo zal het 'Handboek financiële participatie' worden gelanceerd en zijn er ideeën voor een studiereis. Hierover hoort u de aankomende maanden zeker nog meer.

 

Topics: financiële participatie, aandelenplan

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs